Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Analitičari Erste Bank: Hrvatska neće završiti kao Grčka

Iako će ove godine vanjski dug Hrvatske, potvrdio je i guverner Željko Rohatinski, premašiti vrijednost BDP-a, opasnost da završimo kao Grčka, koju od bankrota trenutačno mora spašavati cijela eurozona, praktično ne postoji.

Iako će ove godine vanjski dug Hrvatske, potvrdio je i guverner Željko Rohatinski, premašiti vrijednost BDP-a, opasnost da završimo kao Grčka, koju od bankrota trenutačno mora spašavati cijela eurozona, praktično ne postoji.

Zaključak je to svježe analize Erste banke pod nazivom ‘Mogu li zemlje središnje i istočne Europe sebi priuštiti svoj javni dug?’.

Naime, činjenica da je javni dug Hrvatske prema procjeni BDP-a za 2009. godinu dosegnuo 43 posto, što je još uvijek daleko ispod maastrichtskih kriterija i prosjeka eurozone, ali i da je mali postotak izdanih obveznica koje drže strani ulagači (samo 6 posto), pokazuje da je rizik opasnosti od problema s refinanciranjem i nekih spekulativnih napada na tržištu izrazito nizak.

Slična je situacija i u zemljama regije, za koje analitičar Erste banke Juraj Kotian zaključuje da će imati manje problema s refinanciranjem nego zemlje eurozone, pa predviđa da će i premije rizika na dug tih zemalja ove godine sigurno pasti.

Hrvatska uz bok Mađareske i Poljske – na naplatu dolazi više od 8 posto BDP

Da smo neusporedivi s Grčkom, Kotian dokazuje i zbrajanjem javnog duga Mađarske, Češke, Rumunjske, Slovačke i Hrvatske, koji iznosi ukupno 200 milijardi eura, a javni je dug Grčke 300 milijardi eura.

Zaduženu Grčku dodatno su destabilizirali strani ulagači koji drže dug u vrijednosti 90 posto grčkog BDP-a, a počeli su rasprodavati obveznice i izazvali potres na financijskom tržištu.

Zbog toga u Ersteu ne vide nikakvih problema s refinanciranjem duga Hrvatske koji dospijeva ove godine iako je 2010. izrazito napeta u tom kontekstu – uz Poljsku i Mađarsku jedina smo zemlja u regiji kojoj na naplatu dolaze obveze u vrijednosti većoj od 8 posto BDP-a.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Grč koji u nama može prouzročiti strah od neuspjeha ili manjak motivacije može se ozbiljno odraziti na naše poslovne uspjehe, učiniti nas neefikasnim i...

Komentari

U suvremenoj psihologiji postoji velik broj istraživanja koja ukazuju na važnost pozitivnog mišljenja, ali ona uglavnom nisu poznata ljudima izvan struke.

Lifestyle

Osjećate konstantan umor, iscrpljenost bez obzira na količinu sna, bezvoljni ste i teže se nosite s radnim zadacima koje ste prije obavljali “kao od...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.