Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Analitičari protiv premijerke – rast BDP-a bit će manji od 0,6%!

Hrvatska bi ove godine mogla ostvariti rast BDP-a od svega 0,6 posto, a solidan oporavak gospodarstva očekuje se tek iza 2012. godine, upozorio je danas direktor Odjela za ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria Banke Hrvoje Stojić…

Hrvatska bi ove godine mogla ostvariti rast BDP-a od svega 0,6 posto, a solidan oporavak gospodarstva očekuje se tek iza 2012. godine, upozorio je danas direktor Odjela za ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria Banke Hrvoje Stojić...

Predstavljajući najnovije analize gospodarskih kretanja, Stojić je ocijenio da je Hrvatska trenutno u fazi “kreni-stani” oporavka jer se u drugom i trećem tromjesečju očekuje blagi rast BDP-a, a u četvrtom kvartalu mogući su stagnacija ili blagi pad BDP-a.

Značajniji rast tek 2013?!

Prognoza gospodarskog rasta za 2011. smanjena je ispod 1 posto uslijed slabog oporavka industrijske proizvodnje i investicija, te pogoršanja u vanjskom okruženju, uzrokovanog prvenstveno krizom u eurozoni.

Oporavak u Hrvatskoj kaska za drugim zemljama regije zbog toga što je vlast odgađala fiskalnu konsolidaciju a sada se sve više suočava s vanjskim pritiscima. Stojić zato procjenjuje da će rast i u idućoj godini biti nizak, oko 1,5 posto BDP-a, a pravi početak oporavaka, uz rast BDP-a od 2,5 posto, očekuje tek u 2013. godini.

Fiskalni deficit će nakon ovogodišnjih 6 posto BDP-a ostati visok i u idućoj godini, za koju Stojić prognozira deficit iznad 5 posto, kao i nastavak rasta vanjskog duga, zbog zaduživanja javnog sektora, viših kamata i blagog slabljenja kune, sa 105,5 posto BDP-a u ovoj godini na 107,4 posto BDP-a u 2012.

Javni dug iznad 70 posto BDP-a do 2014. godine povećava rizik od snižavanja hrvatskog kreditnog rejtinga na ispodinvesticijsku razinu.

Zbog očekivanog fiskalnog stezanja nakon izbora i restrukturiranja državnog sektora, očekuje se daljnji rast nezaposlenosti na 13,7 posto u ovoj godini, te 13,5 posto u idućoj godini.

S druge strane, nastavak slabe kupovne moći stanovništva, zamrzavanje rasta fiskalne potrošnje i stabilni tečaj snižavaju procjenu inflacije na 2 posto u ovoj, te 2,5 posto u idućoj godini.

Potražnja na EU tržištu u smanjenju

Očekivano smanjenje potražnje na EU tržištu moglo bi pak usporiti rast izvoza i dovesti do blagog porasta robnog deficita na 13,8 posto BDP-a, kaže Stojić napomenuvši da naš izvoz dodatno ugrožava fiskalno stezanje najznačajnijeg hrvatskog izvoznog tržišta – Italije.

U takvom okruženju, najbolje čemu se Hrvatska može nadati je oporavak kapitalnih investicija na temelju porasta poslovnog optimizma prije ulaska u EU, priljeva inozemnih ulaganja i povlačenja sredstava iz EU fondova.

Povećani rizici u okruženju dodatno naglašavaju potrebu fiskalnih i strukturnih reformi s ciljem ublažavanja pritisaka na hrvatski rejting, refinanciranje, tečaj te ukupnu vanjsku poziciju zemlje. No, fiskalna konsolidacija ne mora nužno biti “pro-ciklička” ako se stabiliziraju dohodovna očekivanja, poboljša povjerenje investitora i tako nadoknadi pad domaće potražnje, kaže Stojić.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

U publikaciji koju izdaje Hrvatska udruga banaka (HUB) iznose se rezultati ankete o ekonomskim očekivanjima, a prema kojoj glavni ekonomisti četiri najveće banke procjenjuju...

Financije

U najnovijem broju publikacije Croatian Economic Outlook najavljuju blago ubrzavanje stope rasta BDP-a s 3,0 posto u 2016. godini na 3,1 posto u ovoj...

Industrija

Za ekspanziju sporta u promatranih 150 godina, uz povećanje BDP-a po stanovniku, najznačajniji pojedinačni faktor je skraćenje radnog vremena. Isto tako javlja se i...

Ekonomija

I poduzetnici i analitičari iz bankarskog sektora uvjereni su da će u 2016. doći do stabilnog rasta pa se čini kako će, nakon dugog razdoblja...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.