Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Više od trećine poduzetnika najavilo nova zapošljavanja

Indija pretekla Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta

I poduzetnici i analitičari iz bankarskog sektora uvjereni su da će u 2016. doći do stabilnog rasta pa se čini kako će, nakon dugog razdoblja razduživanja, ove godine početi novi ciklus investicija i građana i tvrtki.

Banke najavljuju zaokret prema financiranju poduzetničkih projekata, a budući da je i Vlada najavila bolju poduzetničku klimu, velik broj poduzetnika ohrabren je u pokretanju novih investicija.

Za Večernji list poduzetnici su potvrdili da ih banke zovu i nude kredite po puno povoljnijim uvjetima nego za vrijeme krize, HBOR navodno ima i do sedam milijardi kuna na raspolaganju za izvoznike i nove investicije, a uključio se i HNB, koji je za poduzetnike oslobodio tri milijarde kuna.

Uz takvu potporu poduzetnici su spremni na ulaganja. U anketi Privrednog vjesnika njih 44 posto očekuje da će se dogoditi pozitivan pomak kod uvjeta za investiranje i poslovanje.

Iako su poduzetnici i prošlu godinu ocijenili dvojkom, ipak veći optimizam pokazuju za ovu godinu. Osim većih investicija, više od polovice njih u anketi očekuje da će gospodarski rast u ovoj godini biti malo veći. Zato ih većina drži da će lakše prebroditi posljedice krize, a to će postići povećanjem plasmana, a uz izvoz, nadaju se i većim prihodima i neto dobiti.

Optimistično se nakon godina štednje i rezanja troškova, ponajprije na radnicima i njihovim plaćama, najavljuju investicije prije svega u modernizaciju kapaciteta i obrazovanje te istraživanja i razvoj.

Analitičari RBA konzervativni su u procjeni rasta BDP-a u tri godine pa su za 2016. najavili blagi rast od jedan do dva posto BDP-a s jedva primjetnim padom nezaposlenosti. Brojke s terena govore drugačije jer je više od trećine poduzetnika najavilo nova zapošljavanja te ukupno veći broj zaposlenika.

Ono što ostaje kao stalni problem jesu državni deficit i javni dug koji već dugo vremena podiže cijenu zaduženja tvrtkama pa tako smanjuje konkurentnost hrvatskog proizvoda i isplativost investicija.

Izvor: Moj.Posao.net


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.