Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Angela Merkel šamarom Hrvatskoj pokvarila zabavu

Najava Angele Merkel da u nedjelju neće doći na slavlje organizirano u Zagrebu povodom ulaska Hrvatske u EU, emitirana je kao prva vijest u informativnom magaznu njemačke javne televizije

Najava Angele Merkel da u nedjelju neće doći na slavlje organizirano u Zagrebu povodom ulaska Hrvatske u EU, emitirana je kao prva vijest u informativnom magaznu njemačke javne televizije

Najavljeni nedolazak njemačke kancelarke Angele Merkel na službenu proslavu ulaska Hrvatske u EU komentiran je u noći na četvrtak (27.6.) u informativnoj emisiji prvog programa njemačke javne televizije ARD Nachtmagazin, i to kao prvi prilog.

Voditelj emisije Sven Lorig u najavi priloga se pita radi li se tu o “diplomatskom šamaru”? Kao mogući razlog kancelarkine “košarice” naveo je slučaj bivšeg šefa tajne službe Josipa Perkovića i problema oko njegova izručivanja Njemačkoj. Nakon priloga koji je snimljen u Hrvatskoj, u kojem su njemački novinari neuspješno zvonili na vrata Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, te u kojem je objašnjena pozadina cijelog slučaja, voditelj Nachtmagazina komentirao je čak i način na koji je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert negirao bilo kakvu povezanost ovog slučaja s nedolaskom Angele Merkel na proslavu u Zagreb. “Govor njegovog tijela očito je odavao napetost”, kazao je voditelj emisije.

Pokvareno slavlje

Dopisnik ARD-a iz Beča Ralf Borchard u svom radijskom izvješću pod naslovom “Kancelaraka kvari Hrvatskoj slavlje povodom ulaska u EU”, objavljenom i kao tekst na internetskoj stranici tageschau.de također govori o diplomatskom šamaru za Hrvatsku. “Već tjednima se kancelarka navodi kao najvažnija gošća na slavlju povodom pristupanja Hrvatske EU-u, a hrvatski su mediji sigurni da je razlog Merkeličinog otkazivanja sukob oko izručenja bivšeg šefa tajne službe Josipa Perkovića”, piše ovaj novinar i objašnjava kako se Perkovića u Njemačkoj sumnjiči da je 1983. za tadašnju jugoslavensku tajnu službu naručio ubojstvo jednog disidenta (Stjepana Đurekovića, op. red.) u mjestu Wofratshausenu kod Münchena. U petak, dakle neposredno prije ulaska u EU, hrvatska vlada očito još želi u parlamentu izglasati zakon koji bi Perkovića pred europskim pravosuđem štitio od izručenja, izvješćuje tagesschau na svojim internetskim stranicama.

I Bavarska je televizija u srijedu navečer u svom političkom magazinu “Kontrovers” emitirala šestominutni prilog kojeg je na istu temu napravila u suradnji s novinama Sueddeutsche Zeitung. U prilogu se izvješćuje kako u Europskom parlamentu neki zastupnici traže drastične mjere: “Ako Hrvatska uistinu bude naknadno promijenila pravno stanje, onda Europska komisija mora pokrenuti proces zbog kršenja Sporazuma, što bi u najgorem slučaju moglo dovesti do smanjenja novčanih sredstava (koje bi Hrvatska dobila od EU-a, op. red)”, citira Bavarska televizija njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu Manfreda Webera koji dolazi iz redova iz redova kancelaričine Unije CDU/CSU.

Pikanterija

No pri svemu je posebna pikanterija da je bivšeg dužnosnika tajne službe Perkovića nakon raspada Jugoslavije zadužio tadašnji konzervativni HDZ-ov predsjednik Franjo Tuđman i to sa zadatkom da ustanovi novu hrvatsku tajnu službu, primjećuje novinar njemačke javne televizije.

I dok si u Zagrebu zbog svega toga međusobno predbacuju vlada i oporba, vlada u Berlinu odbacuje bilo kakvu povezanost između Merkeličinog nedolaska na slavlje i zakona o zaštiti bivšeg šefa tajne službe, javljaju izvjestitelji: “Točno je da će Njemačku u nedjelju na svečanostima u Zagrebu predstavljati državni ministar iz Ministarstva vanjskih poslova gospodin Link. Kancelarka na žalost nije u mogućnosti otputovati u Zagreb. Pogrešna je povezanost koju ste naznačili s tim prijedlogom zakona”, odgovorio je glasnogovornik vlade Steffen Seibert na pitanje jednog novinara.

Napisao

Pročitajte još:

Komunikacija

Za nekoliko dana počinje popularni festival tržišnog komuniciranja!

Lifestyle

U postpandemijskom razdoblju, 40% kompanija u Hrvatskoj prigrlilo je praksu hibridnog načina rada - kombinacije rada od kuće i iz ureda, a više od...

Lifestyle

Luksuzni predmeti mogu biti simbol uspjeha, ali ne smiju biti jedino mjerilo!

Industrija

Algebra LAB okupio renomirane predstavnike poduzetničke i znanstvene zajednice u žiriju koji ocjenjuje najbolje studentske digitalne projekte u financijskoj industriji i industriji osiguranja.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.