Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Aplikaciju je testirao i poznati matematičar Toni Milun

Hrvatska zajednica županija pokrenula je aplikaciju Otvoreni proračun.

Hrvatska zajednica županija pokrenula je aplikaciju Otvoreni proračun (http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/) u listopadu 2016. godine koja na jasan i pregledan način vizualizira proračune svih dvadeset županija i Grada Zagreba. Građanima omogućuje jedinstven uvid u financije jedinica regionalne samouprave. Potaknuti potrebom da se suhoparne brojke učine zanimljivijima, Zajednica županija otkriva kakve priče stoje iza županijskih financija.

Šibensko-kninska županija

Šibensko-kninska županija izdvojila je 1,4 milijuna kuna za opremu za nadzor i detekciju požara. Što to znači? Tih gotovo milijun i pol kuna ključno je u sprečavanju posljedica požara kojih prosječno ima više od 50 godišnje i uzrokuju troškove do oko 100 milijuna kuna (u to spadaju vatrogasne intervencije, gospodarski i turistički gubitci, uništenje poljoprivredne kulture i druge štete). Zahvaljujući ovoj opremi prvi požari otkriveni su vrlo brzo, a vatrogasci su na mjestu požara bili već 30 minuta prije prve prijave, pri čemu se koristio manji avion Air tractor (koji košta 25 tisuća kn/sat) umjesto Canadera (70 tisuća kn/sat) i spriječene su daleko veće štete i neizbježni troškovi.

Virovitičko-podravska županija

Iseljavanje liječnika u Hrvatskoj je od nedavno velik problem. Pogotovo kada se dotaknemo ruralnih sredina. Zato je Virovitičko-podravska županija odlučila da neće čekati nacionalne mjere već sama sufinancira kredite za mlade liječnike s pedeset tisuća kuna za kamate. Od 2013. godine ovim su projektom doveli mlade subspecijalizante: oralnog kirurga, dva zubara, vaskularnog kirurga te stručnjake za abdominalnu kirurgiju. Tako pacijenti ne moraju putovati u Zagreb ili Osijek, a uspjeh projekta potaknuo je županiju da se javi na natječaje europskih fondova i dobiju projekt u vrijednosti od 50 milijuna eura za dnevnu bolnicu i opremu kirurških sala.

Krapinsko-zagorska županija

Krapinsko-zagorska županija, dobitnica Energy Globe nagrade za poboljšanje energetske učinkovitosti u koje je krenula još prije šest godina i kroz koju se obnovilo deset škola sa smanjenjem potrošnje energije za više od 30%, rekonstruira unutarnju rasvjetu u još tri škole – besplatno. Na koji način? Više od pola, točnije 60% sredstava, financirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak tvrtka koja će uvoditi rasvjetu.

Želite li znati više o svojoj županiji? Posjetite stranicu http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/ i na jednostavan i pregledan način saznajte na što županija troši vaš novac.

Na sljedećim linkovima možete pogledati i ostale primjere koje je pojasnio Toni Milun:

“Sustav za nadzor požara uštedjet će Šibensko-kninskoj županiji oko 100 milijuna kuna”

https://www.youtube.com/watch?v=gYkiyRhCzjI

“Otvoreni proračun lijepo prikazuje gdje je novac građana i kako se on raspoređuje”

https://www.youtube.com/watch?v=Ed544oXS0pI

“Županije uz pomoć novaca iz europskih fondova realiziraju važne projekte”

https://www.youtube.com/watch?v=ZxL-pCX-_0I

“Razvitak hrvatskih županija uz pomoć subvencija i EU fondova”

https://www.youtube.com/watch?v=eVRWgIX3Wns

 

 

 

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Lifestyle

Grč koji u nama može prouzročiti strah od neuspjeha ili manjak motivacije može se ozbiljno odraziti na naše poslovne uspjehe, učiniti nas neefikasnim i...

Komentari

U suvremenoj psihologiji postoji velik broj istraživanja koja ukazuju na važnost pozitivnog mišljenja, ali ona uglavnom nisu poznata ljudima izvan struke.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.