Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

MUSEAR platforma na Hackathonu predstavila novu dimenziju produkcije kulturnog sadržaja u Hrvatskoj

Glavni cilj MUSEAR platforme je omogućiti stvaranje interaktivnih multimedijskih mobilnih aplikacija, kao što su audio vodiči i prezentacije građe, bez znanja programiranja.

Iskustvo stvaranja multimedijskog sadržaja kroz inovativnu MUSEAR platformu potpuno novog virtualnog doživljaja konzumiranja umjetničkih i kulturnih sadržaja, imali su sudionici dvodnevne radionice u sklopu MUSEAR Hackathona koji se održao u Tehničkom Muzeju “Nikola Tesla”. Tako su četiri grupe, muzejskih djelatnika i umjetnika imali priliku kroz dva dana digitalizirati i reinterpretirati građu Tehničkog muzeja te pomoću tekstova, fotografija, audio datoteka, video zapisa stvoriti jedinstveni multimedijski sadržaj za mobilne uređaje u aplikaciji MUSEAR.

Glavni cilj MUSEAR platforme je omogućiti stvaranje interaktivnih multimedijskih mobilnih aplikacija, kao što su audio vodiči i prezentacije građe, bez znanja programiranja. Polaznici MUSEAR Hackathona u Zagrebu su se uvjerili kako je to jednostavno, a i zabavno.

MUSEAR projekt predstavili su Grego Paukovicz, voditelj projekta partnera Pro Progressione koji je naglasio cilj i motivaciju za osmišljavanje i provedbu ovog projekta, Arpad Bayer, predstavnik partnera Pro Progressione, istaknuo je iskustvo i doživljaj stvaranja i sudjelovanja u projektu, Arpad Boczen, predstavnik partnera (KÖME), obuhvatio je mogućnosti digitalne interpretacije, te je dr.sc. Artur Šilić, iz Novene demonstrirao MUSEAR platformu i zaokružio program predstavljanja MUSEAR projekta i Hackathona u Zagrebu.

“U doba digitalnog društva, primjena tehnologija u mjestima kulturne baštine je neophodna. MUSEAR platformom cilj nam je dio fokusa institucija kulturne baštine, poput muzeja i galerija prebaciti na komunikacijske tehnologije koje služe za poboljšanje iskustva posjetitelja i za osiguranje ekonomske i društvene održivosti. Upravo zato veseli nas velika zainteresiranost i osvrti sudionika Hackathona, koji su praktično isprobali aplikaciju i kreirali multimedijski sadržaj, te koji su naglasili da je MUSEAR aplikacija otvorila potpuno novu perspektivu i mogućnost produkcije kulturnog i umjetničkog sadržaja u Hrvatskoj” – istaknuli su društvenu važnost ovog projekta organizatori iz Novena studija.

U završnom dijelu događanja, svaka je grupa demonstrirala kreirani digitalni narativ u aplikaciji MUSEAR temeljem sadržaja izložaka Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Tako su prezentirani Volkswagen Beetle, prototip električnog gradskog automobile DOK-ING, šivaća mašina Bagat i NSU Ro 80 europski automobil 1968. godine. Grupa u sastavu predstavnika Hrvatskog prirodoslovnog i Arheološkog muzeja, temeljem ocjene žirija, osvojila je prvo mjesto te potporu Novene u kreiranju digitalnih muzejskih sadržaja.

MUSEAR Hackathon završio je s velikim uspjehom i pozitivnim reakcijama svih sudionika kao i organizatora, koji su pozitivno ocijenili grupni rad sudionika i njihov doprinos reinterpretaciji sadržaja muzejskih izložaka putem aplikacije MUSEAR za njihovu veću privlačnost muzejskoj publici.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.