Apple izdaje obveznice u vrijednosti 17 milijardi dolara

Apple izdaje obveznice u vrijednosti 17 milijardi dolara

Tehnološki div Apple iznenadio je u utorak tržišta najavom izdanja obveznica u iznosu od 17 milijardi dolara, najvećeg korporativnog izdanja u povijesti, kako bi dio svojih golemih iznosa na računima podijelio dioničarima.

Samo tjedan dana nakon što je izvijestio o prvom padu kvartalne dobiti u više od deset godina, Apple je izašao na tržište s masivnim dužničkim izdanjem kako bi prikupio sredstva za svoj ambiciozni program prema kojemu bi do 2015. godine dioničarima podijelio 100 od ukupno 145 milijardi dolara gotovine, koliko drži na računima.

Ponuda Applea, jedine tehnološke kompanije koja nema ni centa duga na svojim računima, privukla je već prvog dana potražnju u iznosu od 50 milijardi dolara, što je golema potražnja čak i u ovim uvjetima u kojima su obveznice vrlo tražene.

Ponuda obveznica od 17 milijardi dolara najveće je nebankarsko izdanje u povijesti. Dosad je vodeće mjesto na toj listi držalo lanjsko izdanje kompanije Abbott Laboratories u iznosu od 14,7 milijardi dolara.

To je i prvo Appleovo izdanje obveznica u povijesti i predstavlja ključan zaokret u odnosu prema dioničarima, koji su zamjerali tom tehnološkom divu što gomila gotovinu na računima, umjesto da poveća dividende ili otkupljuje dionice kompanije na tržištu kako bi dioničari imali veći povrat na uloženo.

Taj zaokret najavio je prošloga tjedna izvršni direktor tvrtke Tim Cook kazavši kako će do 2015. godine kompanija dioničarima podijeliti 100 od ukupno 145 milijardi dolara gotovine kroz povećanje dividende za 15 posto i proširenje programa otkupa dionica na 60 milijardi dolara.

Ubuduće će dioničari tvrtke dobivati godišnju dividendu od 12,20 dolara po dionici, po čemu će Apple postati jedna od kompanija s najvećom dividendom u svijetu.

Na taj način taj proizvođač kultnih iPhonea i iPada pokušava podržati cijenu dionice, s obzirom da je od rujna prošle godine, kada je dosegnula rekordnih 702 dolara, pala za 44 posto, čime je kompanija izgubila više od 280 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti.

Od kada je Cook najavio taj zaokret cijena dionice Applea porasla je više od 10 posto, dosegnuvši u utorak 444 dolara.

Iako tvrtka ima nevjerojatnih 145 milijardi dolara u gotovini, samo je 45 milijardi dolara lako dostupno u SAD-u, dok se ostatak iznosa nalazi na tvrtkinim računima u inozemstvu, pa bi porezno bilo neisplativo povući ga u zemlju. To znači da bi Apple u iduće tri godine trebao prikupiti oko 60 milijardi dolara za financiranje svog programa podjele novca dioničarima.

Analitičari smatraju da izlazak Applea na tržište obveznica ima smisla, jer bi mu to mogao biti najjeftiniji način prikupljanja kapitala, s obzirom da su kamate u SAD-u rekordno niske i da tvrtka ima vrhunski trostruki A rejting kod svih triju najznačajnijih rejting agencija u svijetu.

Podijeli

Odgovori

Top