Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

AUDIO počinje s radom, fond za privatizaciju odlazi u povijest [video]

Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) od danas počinje s radom, a Hrvatski fond za privatizaciju odlazi u povijest, istaknuo je potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog vijeća AUDIO-a Petar Čobanković na današnjoj konferenciji za novinare. Za razliku od HFP-a, AUDIO može provoditi restrukturiranje i konsolidaciju poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, čime bi trebalo osigurati znatno veću financijsku korist za državu i državni proračun, naglasio je Čobanković…

Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) od danas počinje s radom, a Hrvatski fond za privatizaciju odlazi u povijest, istaknuo je potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog vijeća AUDIO-a Petar Čobanković na današnjoj konferenciji za novinare. Za razliku od HFP-a, AUDIO može provoditi restrukturiranje i konsolidaciju poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, čime bi trebalo osigurati znatno veću financijsku korist za državu i državni proračun, naglasio je Čobanković...

HFP je imao negativnih konotacija, kao i cijela privatizacija, priznao je Čobanković dodajući kako je to bilo doba tranzicije, u čemu nije bilo iskustava već su “sve zemlje imale svoje puteve”. Danas imamo veliko iskustvo u tome, a rezultat toga su i Zakon o upravljanju državnom imovinom i AUDIO, ustvrdio je Čobanković.

AUDIO će svoju “imovinu” staviti online

Potpredsjednik Vlade nije mogao reći ukupnu vrijednost nekretnina kojima AUDIO upravlja već je napomenuo kako se po prvi puta izrađuje Registar državne imovine koji će biti dostupan na internetu, te obećao da će javnosti biti dostupni podaci o svemu sa čime Hrvatska raspolaže.

U državnom su vlasništvu 2.031.465 hektara šuma i šumskog zemljišta, 550.466 hektara poljoprivrednog zemljišta, 42.265.808 četvornih metara građevinskog zemljišta i 10.458.709 četvornih metara građevina s pripadajućim zemljištem.

Među te nekretnine pripada i 56 trgovačkih društava koja su 50 i više posto u državnom vlasništvu, nominalne vrijednosti 10,72 milijardi kuna, 30 poduzeća u kojima država ima od 25 do 50 posto vlasništva, nominalne vrijednosti 783 milijuna kuna, 346 tvrtki u kojima država ima do 25 posto vlasništva, nominalne vrijednosti 1,1 milijardi kuna, te 223 društva iz rezerviranog portfelja za bivše vlasnike, nominalne vrijednosti 558 milijuna kuna.

Tu je također imovina 15 javnih poduzeća od strateške važnosti, nominalne vrijednosti 130,9 milijardi kuna.

Što sve spada pod AUDIO?

AUDIO upravlja s građevinskim zemljištem, građevinama s pripadajućim zemljištem, stambeno-poslovnim objektima i trgovačkim društvima, a neće upravljati šumama i poljoprivrednim zemljištem, pojasnio je potpredsjednik Vlade.

Prioritet Agencije bit će što hitnije se riješiti poduzeća s manjinskim udjelom države, budući da je u zadnjih pola godine na prodaju stavljeno preko 150 tvrtki u kojima država ima pakete do 50 posto. Sada ćemo imati različite modele prodaje, ne samo objavom javnih natječaja i stavljanjem na burzu, nego će biti i javnih ponuda (IPO), javnog nadmetanja, dražbi i dr, najavio je Čobanković.

Također je u tijeku natječaj za privatizaciju Dalmacijavina i Kaštelanskih staklenika, a privatizirat će se i turistički portfelj, osim turističkog zemljišta.

Dosadašnji predsjednik HFP-a a sadašnji ravnatelj AUDIO-a Vedran Duvnjak kazao je kako je u Agenciju prešlo 150 zaposlenih iz HFP-a i 57 iz Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Najavio je da će AUDIO u svim sudskim sporovima radi zaštite interesa Hrvatske po osnovi državne imovine zastupati DORH, koji će Agenciji također davati mišljenja na postupke raspolaganja nekretninama. No, DORH neće davati suglasnost na poslovne odluke AUDIO-a, istaknuo je Duvnjak.

[infopunkt 2872 2]


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.