Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Belgijski KBC izlazi iz vlasničke strukture NLB-a

Konačna realizacija dogovora bit će provedena početkom 2013. godine, jer dogovor trebaju potvrditi još slovenski regulatorni organi. Slovenija za 22 posto dionica daje samo 2,77 milijuna eura.

Konačna realizacija dogovora bit će provedena početkom 2013. godine, jer dogovor trebaju potvrditi još slovenski regulatorni organi. Slovenija za 22 posto dionica daje samo 2,77 milijuna eura.

Slovenija će od belgijske bankarsko-osiguravateljske skupine KBC otkupiti njenih 22 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB), a dogovorena je cijena od jednog eura po dionici, što je ukupno 2,77 milijuna eura, objavilo je u petak slovensko ministarstvo financija.

Konačna realizacija dogovora bit će provedena početkom 2013. godine, jer dogovor trebaju potvrditi još slovenski regulatorni organi.

Članovi Nadzornog odbora NLB-a koji su predstavljali KBC John Hollows i Riet Docks dali su ostavke koje stupaju na snagu sa 31. prosinca ove godine, a isto je učinio i član uprave NLB-a Guy Snoekes.

KBC time u potpunosti izlazi iz vlasničke strukture najveće slovenske banke u koju je ušla 2002. godine.

Tada je KBC za 34 posto dionica NLB-a temeljem dioničkog ugovora sa slovenskom vladom platio 435 milijuna eura.

KBC je međutim svoje dionice NLB-a proglasio “nestrateškom” investicijom koju bi bio spreman prodati i to odmah nakon što je slovenska vlada 2006. odbila mogućnost da KBC preuzme većinski paket dionica u najvećoj slovenskoj banci.

U međuvremenu se KBC-ov vlasnički udio u NLB-u smanjivao jer nije sudjelovala u dokapitalizacijama, a povećavao se vlasnički udio države i državnih fondova koji su dokapitalizirali NLB.

Iz NLB-a se 2006. povukla i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je četiri godine ranije za 5 posto dionica najveće slovenske banke platila 64 milijuna eura.

Slovensko ministarstvo financija u priopćenju navodi kako KBC prodajom svojih dionica ispunjava i obvezu prema Europskoj komisiji da će prodati svoje nestrateške investicije, budući da je belgijsku matičnu banku u vrijeme financijske krize dokapitalizirala država, što se računalo kao državna pomoć.

Otkup KBC-ovih dionica Sloveniji je bio zanimljiv jer će od sada moći djelotvornije voditi proces traženja dugoročnog partnera u najvećoj slovenskoj banci, ističe slovensko ministarstvo financija.

Ministar financija Janez Šušteršič izjavio je početkom mjeseca da se zalaže za prodaju cijelog državnog udjela u slovenskim bankama, iako koalicijski ugovor stranaka u sadašnjoj vladi predviđa da država zadrži 25 posto dionica.

Šušteršič je ocijenio da je ustrajavanje države na 25 posto vlasništva u bankama, koje su opterećene lošim kreditima i trebaju sanaciju svojih portfelja, u sadašnjim uvjetima prepreka da se nađe strateški investitor.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.