Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Bez poticajnih mjera i Wall Street pada

Strahovanja ulagača od usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, ako monetarne vlasti ne uvedu dodatne poticajne mjere, izazvala su jučer pad cijena dionica u gotovo svim sektorima

Strahovanja ulagača od usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, ako monetarne vlasti ne uvedu dodatne poticajne mjere, izazvala su jučer pad cijena dionica u gotovo svim sektorima

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše posustajanja gospodarskog rasta, ako ne bude dodatnih poticajnih mjera središnjih banaka, dok rast prinosa na španjolske obveznice pokazuje da su strahovanja od dužničke krize i dalje prisutna.

Dow Jones indeks oslabio je 0,95 posto, na 13.074 boda, dok je S&P 500 pao 1,02 posto, na 1.398 bodova, a Nasdaq indeks 1,46 posto, na 3.068 bodova.

Strahovanja ulagača od usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, ako monetarne vlasti ne uvedu dodatne poticajne mjere, izazvala su jučer pad cijena dionica u gotovo svim sektorima. Od 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su pale u njih 9, a najviše je, 1,6 posto, potonuo financijski sektor.

„Glavna podrška gospodarstvima i financijskim tržištima u posljednje dvije godine stizala je od poticajnih mjera monetarnih vlasti. A bez njih postavlja se pitanje jesu li gospodarstva dovoljno snažna za samostalni rast“, kaže Bruce Bittles, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

U utorak se pokazalo da većina čelnika Feda ne podržava daljnje labavljenje monetarne politike, dok su se ulagači nadali uvođenju novog programa povećanja likvidnosti na financijskim tržištima.

Američko gospodarstvo stabilno raste, no niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na posljednje lanjsko tromjesečje, kada je bruto domaći proizvod ojačao 3 posto.

Ulagače ponovno zabrinjava i europska dužnička kriza. Na jučerašnjoj aukciji Španjolska je prodala 2,6 milijardi eura obveznica, uz znatno višu cijenu nego na ranijim aukcijama.

Prinosi na španjolske 10-godišnje obveznice dosegnuli su 5,7 posto, najvišu razinu od siječnja, što pokazuje da ulagače zabrinjava stanje državnih financije te posustale članice eurozone.

Uz to, gospodarstvo eurozone klizi u recesiju. Premda većina analitičara ne očekuje dublju recesiju, pitanje je kada bi mogao uslijediti oporavak, s obzirom da su mnoge članice eurozone zbog prezaduženosti prisiljene na uvođenje oštrih mjera štednje, što ne pogoduje oporavku gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,30 posto, na 5.703 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,84 posto, na 6.784 boda, a pariški CAC 2,74 posto, na 3.313 bodova.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.