Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Biometrijske putovnice – nova razina sigurnosti

Od 18. siječnja MUP počinju izdavati nove, biometrijske putovnice koje će postepeno postati standard u cijelom svijetu i zamijeniti stare, „obične” putne isprave. Novost su biometrijska slika lica i otisci lijevog i desnog kažiprsta. Biometrijska putovnica uvodi se zbog usklađivanja s međunarodnim standardima sigurnosti putnih dokumenata.

Od 18. siječnja MUP počinju izdavati nove, biometrijske putovnice koje će postepeno postati standard u cijelom svijetu i zamijeniti stare, „obične" putne isprave. Novost su biometrijska slika lica i otisci lijevog i desnog kažiprsta. Biometrijska putovnica uvodi se zbog usklađivanja s međunarodnim standardima sigurnosti putnih dokumenata.

Neugodna novost je cijena novih putovnica koja u redovnom postupku izrade iznosi 390 kuna a u žurnom čak 630 kuna.

Stare putovnice ne moraju se mijenjati, vrijede sve do isteka roka važenja.

Po nove putovnice u bilo kojoj policijskoj postaji

– Hrvatska je treća zemlje u Europi koja uvodi biometrijske putovnice druge generacije (prvu čine slika lica i otisak jednog prsta), čime se dostiže najviši standard sigurnosti i onemogućava falsificiranje, – rekao je ravnatelj Uprave za upravne i inspekcijske poslove MUP-a Žarko Katić.

Načelnik ureda ravnatelja policije Dubravko Novak ističe i to da će se nova isprava moći izraditi u bilo kojoj policijskoj postaji a ne, kao dosad, samo u mjestu prebivališta.

Proces ukidanja viza za Sjedinjene Američke Države bit će znatno ubrzan uvođenjem ovih putovnica, smatraju u MUP-u.

[infopunkt 1384 3]

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Svatko od nas bi trebao na vrijeme razmišljati o mirovini, iako se ponekad čini da je mirovina daleko ili da po tom pitanju ne...

Edukacija

Forum je održan uz podršku NATO programa „Znanost za mir i sigurnost“.

Novosti

Jeste li ikada pomislili da refleksijom na naočalama, ažuriranjem podataka na LinkedInu ili objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama možete otkriti osjetljive poslovne informacije?

Ekonomija

DOK-ING je na sajmu izlagao svoj proizvod MV-4, najprodavaniji stroj za razminiranje na svijetu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.