Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Biometrijske putovnice – nova razina sigurnosti

Od 18. siječnja MUP počinju izdavati nove, biometrijske putovnice koje će postepeno postati standard u cijelom svijetu i zamijeniti stare, „obične” putne isprave. Novost su biometrijska slika lica i otisci lijevog i desnog kažiprsta. Biometrijska putovnica uvodi se zbog usklađivanja s međunarodnim standardima sigurnosti putnih dokumenata.

Od 18. siječnja MUP počinju izdavati nove, biometrijske putovnice koje će postepeno postati standard u cijelom svijetu i zamijeniti stare, „obične" putne isprave. Novost su biometrijska slika lica i otisci lijevog i desnog kažiprsta. Biometrijska putovnica uvodi se zbog usklađivanja s međunarodnim standardima sigurnosti putnih dokumenata.

Neugodna novost je cijena novih putovnica koja u redovnom postupku izrade iznosi 390 kuna a u žurnom čak 630 kuna.

Stare putovnice ne moraju se mijenjati, vrijede sve do isteka roka važenja.

Po nove putovnice u bilo kojoj policijskoj postaji

– Hrvatska je treća zemlje u Europi koja uvodi biometrijske putovnice druge generacije (prvu čine slika lica i otisak jednog prsta), čime se dostiže najviši standard sigurnosti i onemogućava falsificiranje, – rekao je ravnatelj Uprave za upravne i inspekcijske poslove MUP-a Žarko Katić.

Načelnik ureda ravnatelja policije Dubravko Novak ističe i to da će se nova isprava moći izraditi u bilo kojoj policijskoj postaji a ne, kao dosad, samo u mjestu prebivališta.

Proces ukidanja viza za Sjedinjene Američke Države bit će znatno ubrzan uvođenjem ovih putovnica, smatraju u MUP-u.

[infopunkt 1384 3]


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.