Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Marketing i prodaja

Blagodati interneta u današnjem poslovanju – zašto odabrati internet marketing i internet prodaju?

Kraći poslovni ciklus, brža komunikacija, online transakcije, manji inventari i niže cijene oglašavanja su samo neke od prednosti.

Epidemija koronavirusa je dovela do značajnog rasta online trgovine i e-poslovanja. Za mnoge poduzetnike, online prodaja i oglašavanje je primamljiva alternativa. Kraći poslovni ciklus, brža komunikacija, online transakcije, manji inventari i niže cijene oglašavanja su samo neke od prednosti.

Ipak, mnogi poduzetnici su i dalje skeptični. Iako nudi praktički neograničene mogućnosti, prodaja preko interneta zahtjeva ulaganje vremena i novaca te nosi određene rizike. Upravo iz tog razloga, bitno je upoznati se s osnovama internet prodaje i marketinga prije upuštanja u takve projekte.

Što i koliko treba uložiti?

Prije same odluke o oglašavanju preko interneta, potrebno je odlučiti koliko resursa osoba tome želi posvetiti. Za uspješnu online trgovinu potrebno je ispuniti nekoliko zadataka kao što su gradnja i održavanje web stranica, vođenje kampanja za pronalazak kupaca i održavanje aktivnih društvenih mreža.

Gotovo svaki od ovih faktora može se ostvariti ulaganjem vremena i kapitala, no slobodni smo odlučiti u kojoj mjeri ćemo te resurse potrošiti. Pošto je svaka tvrtka jedinstvena u smislu svog poslovanja i pristupa prema internetu, poduzetnik sam odlučuje (ovisno o jedinstvenim faktorima koji ga okružuju) hoće li za neku stavku uložiti više jednog ili drugog resursa.

Primjerice, ako je poduzetnik mlad s vrlo malim budžetom i malim timom, nije loše okušati se u svladavanju osnova online poslovanja te uložiti vrijeme u (često besplatne) online tečajeve.  

S druge strane, za poduzetnika koji raspolaže određenim kapitalom može biti povoljnije potražiti usluge stručnjaka. Tu se misli prvenstveno na informatičare koji izrađuju web stranice pa sve do osoba koje vode društvene mreže i oglašavanje. Međutim, čak i takav poduzetnik bi se trebao upoznati s osnovama internet marketinga.

Potencijal i izazovi

Glavna prednost prisutnosti na internetu je pristup globalnom tržištu koje bi inače bilo nedostupno. Poduzetnici od dostavljača piva sve do iznajmljivača vila na moru znaju da je sve veći segment njihovih potencijalnih kupaca na internetu, što znači da i oni moraju biti prisutni na internetu.

S druge strane, prisutnost na internetu nudi i pristup potencijalnim poslovnim partnerima te radnicima. To je posebno točno za poslovnu društvenu mrežu LinkedIn, koja je pokrenuta da poveže radnike, poslodavce te poslovne partnere.

Internet je mreža koja je u neprestanom stanju razvoja i promjene. Trendovi rastu i propadaju, način komunikacije se mijenja. Zato internet iziskuje stalnu prisutnost.   

Bitno je i znati se prilagoditi i prihvatiti činjenicu takozvanog „cjeloživotnog učenja“ što se tiče rada na internetu. Internet se toliko brzo mijenja da je kontinuirano učenje nužno za svakoga tko želi držati korak s vremenom.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.