Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Bolidi, bespilotna letjelica, 3D printer i skener Sajmu stipendija

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma je Slovenija koja će svoje studijske programe i programe stipendiranja dostupne hrvatskim građanima predstaviti kroz izlaganje čak 16 institucija, uključujući sva četiri slovenska sveučilišta: Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Primorskoj te Sveučilište u Novoj Gorici. „Posebna novina ovogodišnjeg Sajma je prezentacija inovativnih visokotehnoloških proizvoda koje su studenti proizveli u okviru različitih studijskih programa. Željeli smo u okviru Sajma istaknuti one studijske programe koji povezuju visoko obrazovanje i znanost s gospodarstvom te omogućuju stjecanje praktičnog iskustva koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada nakon što diplomiraju“ – ističe Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja, koji je organizator ovogodišnjeg Sajma.

Fakultet za strojarstvo Sveučilišta u Ljubljani predstavit će svoju bespilotnu letjelicu s kojom su ove godine pobijedili na međunarodnom natjecanju koje je održano u SAD-u (Tuscon, Arizona) u organizaciji Raytheon Missile Systems i Cessna Aircraft Company. Na tom su natjecanju zauzeli prvo mjesto u oštroj borbi s čak 84 drugih natjecateljskih timova. Isti fakultet također će predstaviti i 3D printer te svoj inovativni hibridni stroj koji kombinira tri različite tehnologije. Posjetitelji Sajma također će imati priliku uživo vidjeti i isprobati 3D skener te veoma zanimljiv „Oculus Rift“ koje će predstaviti Fakultet za računarstvo i informatiku Sveučilišta u Ljubljani. Riječ je o posebnim naočalama koje nas pomoću najnovije tehnologije uvode u virtualnu stvarnost i pomoću kojih je moguće otputovati u bilo koji dio svijeta. Slovenskim kolegama pridružit će se i studenti s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, koji će predstaviti svoj nagrađivani natjecateljski bolid.

Iz programa Sajma izdvajamo predavanje jednog od vodećih slovenskih znanstvenika iz područja eksperimentalne fizike, dr.sc. Marka Mikuža s instituta „Jožef Stefan“, koji će predstaviti dugogodišnju suradnju slovenskih znanstvenika s Europskim centrom za nuklearna istraživanja (CERN) koji se nalazi u Švicarskoj. Na pitanje pak „Zašto studirati u Sloveniji?“ odgovorit će u okviru središnje prezentacije Zemlje partner ugledni gosti iz slovenskog ministarstva nadležnog za visoko obrazovanje, predstavnici studenata te predstavnici tržišta rada.

Organizaciju ovogodišnjeg Sajma omogućile su potpore brojnih partnera: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Primorsko Goranska županija te Grad Rijeka (Donatori i pokrovitelji), Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije, Centar Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i usavršavanja (CMEPIUS) i Veleposlanstvo Republike Slovenije (Zemlja partner), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci (Glavni Partneri) te RIT Croatia, UniWorld i slovenska sveučilišta Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Primorskoj (Srebrni sponzori).
Na Sajmu će se predstaviti i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije, Centar Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i usavršavanja (CMEPIUS) i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.