Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Broj ureda državne uprave smanjuje se s 20 na pet [VIDEO]

Hrvatska ubuduće neće imati 20 ureda državne uprave već samo njih pet, predlaže Vlada izmjenama Zakona o sustavu državne uprave koji je danas uputila u saborsku proceduru.

Hrvatska ubuduće neće imati 20 ureda državne uprave već samo njih pet, predlaže Vlada izmjenama Zakona o sustavu državne uprave koji je danas uputila u saborsku proceduru.

Pet državnih ureda mjesno bi bili nadležni za područje više županija pa bi tako postojali uredi državne uprave za središnju Hrvatsku, za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku, te za Dalmaciju, a smanjenjem broja uprava želi se postići učinkovitija raspodjela poslova te, zbog smanjenja broja izvršitelja, i određene financijske uštede.

Ured državni uprave se okrupnjavaju temeljem upravne logike (broja stanovnika, veličinom upravnog podučja i njegove povezanosti), ističe zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan.

Vlada time operacionalizira jednu od reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014.-2016. godine, onu o “reorganizaciji (regionalizaciji) državnih institucija i ureda državne uprave”, a Pičuljan ističe kako je riječ o “snažnoj intervenciji u državnu upravu”.

Širenjem mjesta nadležnosti želi se postići ravnomjernost korištenja stručnih kapaciteta koji na regionalnoj razini u području državne uprave nisu presnažni, rekao je.

Predloženim pristupom dobivamo mogućnost korištenja najboljih stručnjaka na toj razini za rješavanje predmeta. Na taj način postižemo normalizaciju upravnog postupanja, dodaje.

Uspostavom novog ustrojstvenog modela ostvarit će se i određene uštede jer će se smanjiti broj predstojnika ureda te njihovih zamjenika s 20 na pet, a broj službi sa dosadašnjih 84 na 35.

Radom ureda državne uprave upravljat će predstojnik koji će imati status državnog dužnosnika, a Vlada će ih imenovati na prijedlog ministra uprave u roku 30 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Zakonom se predviđa i mogućnost da građani, odnosno stranke, na jednom upravnom mjestu mogu podnijeti zahtjeve za ostvarenje nekog prava iz mjesne nadležnosti drugog ureda državne uprave ili iz nadležnosti središnjih tijela državne uprave.

U tom slučaju zahtjev će se po službenoj dužnosti, bez odgode, dostaviti na rješavanje mjesno nadležnom uredu državne uprave, odnosno nadležnom središnjem tijelu državne uprave.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da predloženim promjenama u sustavu državne uprave županije neće izgubiti svoje ovlasti.

Koncentriramo sustav državne uprave, ali županije ne ostaju bez ovlasti.

[infopunkt 7750 2]

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.