Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Čačić, Linić i Maras nepopravljivi optimisti – pozitivni rezultati stižu krajem godine [VIDEO]

Hrvatska je u recesiji bez prekida od 2008., a prognoze za prvi kvartal govorile su o padu BDP-a između dva i tri posto, tako da je tih 1,3 posto negativni val koji se prenio u prvo tromjesječje, ocijenio je Čačić nakon današnje sjednice Vlade.

Hrvatska je u recesiji bez prekida od 2008., a prognoze za prvi kvartal govorile su o padu BDP-a između dva i tri posto, tako da je tih 1,3 posto negativni val koji se prenio u prvo tromjesječje, ocijenio je Čačić nakon današnje sjednice Vlade.

Iako je Hrvatska ponovno ušla u recesiju, resorni ministri smatraju da se taj negativni trend može promijeniti, a prve rezultate očekuju do kraja godine.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je novinarima kako nije pesimist, unatoč podatku da je BDP u prvom tromjesečju pao za 1,3 posto, no nije zadovoljan brzinom promjena zbog čega će se prvi rezultati Vladinih mjera vidjeti tek krajem godine.

Hrvatska je u recesiji bez prekida od 2008., a prognoze za prvi kvartal govorile su o padu BDP-a između dva i tri posto, tako da je tih 1,3 posto negativni val koji se prenio u prvo tromjesječje, ocijenio je Čačić nakon današnje sjednice Vlade.

Loše je to što ni u drugom tromjesječju neće biti nikakvih ozbiljnih pomaka, nikakvih realnih projekata koji mogu povući gospodarstvo, upozorava Čačić.

[infopunkt 4626 1]

Stvarne pomake možemo očekivati od pristojne turističke sezone, u jesen očekujemo da će se početi osjećati nekakvi pokazatelji ulaganja koje Vlada sada pokreće, a pravi lakmus – papir za to što sada radimo bit će tek četvrti kvartal – tada ćemo vidjeti je li se nešto počelo micati, ustvrdio je.

Hrvatska je do dna došla još u travnju kada je zabilježena najveća nezaposlenost, a na tom području će se pomaci vidjeti u travnju iduće godine, kada će se znati je li broj nezaposlenih smanjen. Isto je i s likvidnošću koja se popravlja, ali ne dovoljno, pa treba puno učiniti kako bi to išlo brže.

Po Čačiću, za trenutno stanje krivi su svi – sporost u reorganizaciji javnih tvrtki, nedostatak projekata, mediji, politika, poduzetnici… „Napravili smo atmosferu defanzive i depresije u kojoj prevladava mišljenje kako ne treba ništa učiniti“, ustvrdio je Čačić dodavši kako ljudi nisu naučeni preuzimati odgovornost.

Na primjedbu novinara da su se najavljivali veliki radovi početkom lipnja, Čačić je odgovorio kako nije govorio o velikim radovima već o stotinama malih radova jer za velike nema pripreme i projekata.

Tek će uslijediti raspisivanje natječaja za velike projekte, poput TE Plomin za koju se traži strateški partner. To je ogroman projekt od 800 milijuna eura, a mislim da se danas donosi odluka o ekološkoj dozvoli koja je podloga za raspisivanje natječaja, rekao je.

Po mišljenju ministra financija Slavka Linića, glavni uzrok recesiji je energetski sektor koji se okrenuo uvozu umjesto domaćoj proizvodnji. Ako promijenimo navike i počnemo proizvoditi a ne uvoziti, negativni trend se može promijeniti, poručio je Linić naglasivši kako Vlada na to može i treba utjecati.

[infopunkt 4627 1]

I željeznica se bavi sama sobom i restrukturiranjem, a ne ulaganjem u opremu i obnovu postojećih pruga, a isto je i kod Hrvatskih voda, kaže Linić. Na upit zašto se nije smijenilo one koji se nisu snašli, Linić je odgovorio kako se postavlja pitanje „je li mjesec-dva razlog za smjenjivanje i koliko će se vremena izgubiti traženjem novih ljudi“.

On smatra kako je Vladina najava o ovogodišnjem rastu BDP-a od 0,8 posto još uvijek ostvariva. Do pada je došlo zbog strukturnih problema i neodgovornog vođenja ekonomije, što se može promijeniti te uz dobar turizam i ozbiljne investicije u energetici, vodoprivredi i željeznicama do kraja godine preokrenuti u pozitivan trend, drži Linić.

[infopunkt 4627 4]

I ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras uvjeren je da će Hrvatska izaći iz negativnih trendova, jer će temelji koje je Vlada napravila kroz poticaje malim i srednjim gospodarstvenicima, očuvanje kreditnog rejtinga, izvore financiranja po najpovoljnijim kamatnim stopama i jamstva za male i srednje poduzetnike polučiti rezultate do kraja godine.

[infopunkt 4627 5]

Maras je istaknuo kako po prvi puta nakon četiri godine imamo više otvorenih nego zatvorenih obrta. Prethodnih godina imali smo po tisuću više zatvorenih obrta, a trenutno ih imamo oko 300 više otvorenih, što pokazuje da se stvari ipak mijenjaju, ustvrdio je.

[infopunkt 4627 6]


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.