Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Česta pitanja i odgovori o reformi i drugom mirovinskom stupu

Sigurni smo da vam mnoge stvari o mirovinskoj reformi nisu jasne. Čak i da se dobro razumijete u tu problematiku, vjerojatno ne znate sve pojedinosti. Donosimo zato odgovore na neka pitanja koja bi vas u budućnosti mogla tištiti: koliko ćete izdvajati, koje su vam beneficije, kamo odlazi taj novac i koliki je rizik da ostanete bez svega što ste uštedjeli ulaganjem u drugi stup…

Sigurni smo da vam mnoge stvari o mirovinskoj reformi nisu jasne. Čak i da se dobro razumijete u tu problematiku, vjerojatno ne znate sve pojedinosti. Donosimo zato odgovore na neka pitanja koja bi vas u budućnosti mogla tištiti: koliko ćete izdvajati, koje su vam beneficije, kamo odlazi taj novac i koliki je rizik da ostanete bez svega što ste uštedjeli ulaganjem u drugi stup...

Morate li zbog provođenja mirovinske reforme plaćati veće doprinose?

Ne, osiguranici plaćaju isti iznos novca (20 posto od bruto-plaće), samo što se on s novim sustavom dijeli na dva dijela – dio od 15 posto odlazi u HZMO, a dio od pet posto preusmjerava se u odabrani mirovinski fond (drugi stup).

Što reforma donosi pojedincu?

– novac koji izdvaja njegovo je osobno vlasništvo i pohranjuje se na njegov osobni račun te ga nitko ne može uzeti
– njegov novac ulaže se na tržištima kapitala i donijet će mu prinos, tj. ulaganjem će se uvećavati, što je pretpostavka za ostvarivanje veće mirovine u budućnosti
– novac na njegovu osobnom računu predmet je nasljeđivanja, što nije slučaj u današnjem sustavu
– novi sustav nudi veću sigurnost nego postojeći jer je novac osiguranika njegovo osobno vlasništvo koje mu nitko ne može oduzeti, a uložen je u niskorizične instrumente tržišta kapitala.

Po čemu je novi sustav sigurniji od starog sustava međugeneracijske solidarnosti?

Po tome što zakon strogo propisuje u što se imovina mirovinskih fondova može ulagati. Tako se npr. minimalno 50 posto imovine mora ulagati u obveznice Republike Hrvatske, a ostatak u vrijednosnice sigurnih izdavatelja, uvrštene u javne kotacije, na organiziranim tržištima. Time ulaganja fondova dobivaju karakter transparentnosti i niske rizičnosti. Agencija za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja HAGENA dnevno će kontrolirati poštuju li mirovinski fondovi limite ulaganja.

Kako će mirovinski fondovi članovima osigurati veće mirovine?

Imovina fondova ulagat će se na tržištima kapitala u niskorizične vrijednosnice koje donose prinose. Tako na primjer obveznice isplaćuju kupone i donose kamatu, dionice isplaćuju dividende, uz to tim instrumentima cijene rastu i tako dolazi do rasta vrijednosti imovine članova fondova. Što više novca bude na osobnim računima, i buduće će mirovine biti veće.

Kako će se moći podići novac s osobnog računa?

Nakon dobivanja rješenja o umirovljenju svaka će osoba trebati odabrati mirovinsko osiguravajuće društvo i prijaviti ga REGOS-u. Potom REGOS daje nalog mirovinskom fondu u kojem je štedjela ta osoba da novac s osiguranikova osobnog računa prebaci u izabrano mirovinsko osiguravajuće društvo, na temelju kojeg će ono isplaćivati mjesečni iznos mirovine. Dakle, novac se ne može podići prije odlaska u mirovinu.

Možete li ostati bez svojeg novca?

Vrlo teško. Naime, sav novac mirovinskih fondova morat će se ulagati u sigurne vrijednosnice (obveznice, dionice) koje je u pravilu lako prodati i unovčiti. Osim toga, čak i ako se nešto dogodi društvu za upravljanje mirovinskim fondovima koje upravlja vašim mirovinskim fondom, vaša imovina pohranjena je na vašem osobnom računu, a ukupna imovina fonda nalazi se kod banke skrbnika, te je nitko nikamo ne može odnijeti. Na posljetku, država jamči za određeni prinos koji će svaki mirovinski fond morati ostvariti.

Ako neki fond ne ostvari taj minimalni prinos, razliku će morati podmiriti iz svoga temeljnog kapitala, a ako novca ne bude dovoljno, država će razliku podmiriti iz proračuna.

Što je osobni račun osiguranika?

To je račun u obveznom mirovinskom fondu na koji će redovito stizati spomenutih pet posto bruto plaće. Osiguranik će u svakom trenutku moći znati koliko novca ima na računu i koliko je zaradio od prinosa fonda, a moći će ga i prenijeti u drugi fond radi veće dobiti i buduće veće mirovine. Novac na tom računu trajno je vlasništvo osiguranika i zaštićen je od ovrhe, stečaja ili likvidacije. Važno je znati da se novac s osobnog računa ne može podići i potrošiti, već služi za isplatu mirovine.

Što se događa s novcem iz drugoga stupa ako se odselite u inozemstvo?

Članstvo u mirovinskom fondu ne može prestati ako se prestane uplaćivati doprinose zbog odlaska u inozemstvo, prestanka zaposlenja itd. Uplaćeni doprinosi ostat će u u mirovinskom fondu i kapitalizirati se do umirovljenja. Ostvarivanje mirovine ovisi pak o ugovorima koje je Republika Hrvatska sklopila sa svakom pojedinom zemljom i ovisi o zemlji o kojoj je riječ.

Što će biti s vašim novcem iz drugoga stupa ako ne dočekate mirovinu?

Ako član obveznog mirovinskog fonda premine prije ostvarivanja prava na mirovinu, novac s njegova računa upotrijebit će se za isplatu obiteljske mirovine (ako članovi obitelji imaju to pravo prema Zakonu o mirovinskom osiguranju). Nemaju li članovi obitelji pravo na takvu mirovinu, novac na računu predmet je nasljeđivanja prema Zakonu o nasljeđivanju. U slučaju smrti nakon odlaska u mirovinu nasljeđivanje ovisi o vrsti mirovine koju je korisnik odabrao pri odlasku u mirovinu. Korisnik može odabrati jednu od sljedećih vrsta mirovina:

– pojedinačna mirovina – isplaćuje se pojedincu doživotno
– pojedinačna sa zajamčenim razdobljem – isplaćuje se pojedincu doživotno, a ako umre unutar zajamčenog razdoblja, mirovina se isplaćuje imenovanom korisniku do kraja zajamčenog razdoblja
– zajednička mirovina – isplaćuje se supružnicima zajednički, a kad jedan od njih umre, najmanje 60 posto iznosa isplaćuje se drugom supružniku doživotno
– zajednička sa zajamčenim razdobljem – isplaćuje se supružnicima zajednički, a kad jedan od njih umre, najmanje 60 posto iznosa isplaćuje se drugom supružniku doživotno.

Ako oba supružnika umru unutar zajamčenog razdoblja, najmanje 50 posto zajedničke svote isplaćuje se imenovanom korisniku do kraja zajamčenog razdoblja.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Luksuzni predmeti mogu biti simbol uspjeha, ali ne smiju biti jedino mjerilo!

Industrija

Algebra LAB okupio renomirane predstavnike poduzetničke i znanstvene zajednice u žiriju koji ocjenjuje najbolje studentske digitalne projekte u financijskoj industriji i industriji osiguranja.

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Ekonomija

U poljoprivredi su u posljednjih godinu dana najviše poskupili krumpir, žitarice, gnojivo i energenti, pokazuju najsvježiji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni krajem...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.