Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Četvrta epizoda Koordinacije vodi vas u svijet dizalica

Početkom 2021. godine Hrvatski zavod za zapošljavanje uvrstio je posao dizaličara na popis deficitarnih zanimanja.

Početkom 2021. godine Hrvatski zavod za zapošljavanje uvrstio je posao dizaličara na popis deficitarnih zanimanja. Hrvoje Stojanović taj posao obavlja već 15 godina i kako kaže – živi svoj san. „Kad se popnete na kran, sve probleme morate ostaviti na zemlji“, tvrdi Hrvoje koji za ovu epizodu Koordinacije govori o izazovima svog posla, i to s pedesetak metara visine u kabini dizalice, ističući da „straha u ovom poslu ne smije biti, a da biste ga radili, jednostavno ga morate voljeti“.

Mladen Vukomanović

U rubrici Notes razgovarali smo s izv. prof. dr. sc. Mladenom Vukomanovićem, koji je govorio o građevinarstvu kao stupu svake ekonomije, ali i o poslu dizaličara koji je stresan i neizvjestan. „Možemo reći da su dizaličari creme de la creme svakog gradilišta“, naglašava prof. Vukomanović koji je gledatelje upoznao i sa svijetom ostalih građevinskih strojeva, među kojima svojom visinom najviše pozornosti plijene dizalice. Bez njih se, kako kaže, mnogi projekti ne bi mogli ostvariti, a jedan od takvih projekata je skidanje vrha tornja sa zagrebačke katedrale 17. travnja 2020. Priprema projekta uklanjanja trajala je manje od mjesec dana, dok je ključnu ulogu u operaciji imala dizalica DEMAG TC 3300, 500-tonska dizalica s rešetkastim kranom o kojoj nova epizoda Koordinacije donosi poseban prilog.

Treći prilog četvrte epizode donosi priču o Vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba koja također jedan dio svog posla obavlja na visinama. Zahvaljujući autoljestvama u posljednjih su godinu dana spasili više od 1000 ljudi nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. Vatrogasci nam govore da je rad na visini specifičan jer se ne radi o sigurnoj i stabilnoj situaciji, a za svoj će posao reći da su „rizici stradavanja veliki, no pomaganje drugima je pri vrhu liste prioriteta“.

Sve epizode i sadržaje Koordinacije možete pratiti na www. koordinacija.hr, YouTube kanalu i društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Pročitajte još:

Ekonomija

Specijalizirana mjesečna emisija o građevinarstvu Koordinacija snimila je božićno-građevinarsku priču o  Danijelu Šimunoviću, samostanskom kućnom majstoru koji u dvorištu samostana sestara karmelićanki na zagrebačkom...

Novosti

Suha gradnja je s razlogom postala sinonim za brzu, sigurnu i kvalitetu gradnju, koja probija uobičajene rokove adaptacije stana.

Novosti

Obnova Vodotornja trajala je tri i pol godine, a njegov novi izgled javnosti je predstavljen ujesen 2020. godine.

Ekonomija

Upoznajemo vas sa softverom koji prati napredak na gradilištu, ali i omogućuje da se sve odluke koje su bitne za gradilište donesu na vrijeme.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.