Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

CFD trgovanje – dinamično, uzbudljivo… I visoko rizično!

O CFD-u se u Hrvatskoj ne zna puno. Iza imena Contract for Difference krije se cijeli svijet trgovine koja se zasniva na razlikama u cijenama dionica. O čemu se zapravo radi, i ako su u igri dionice, koja je razlika između klasičnog trgovanja dionicama na burzi i CFD-a?

O CFD-u se u Hrvatskoj ne zna puno. Iza imena Contract for Difference krije se cijeli svijet trgovine koja se zasniva na razlikama u cijenama dionica. O čemu se zapravo radi, i ako su u igri dionice, koja je razlika između klasičnog trgovanja dionicama na burzi i CFD-a?

Osnovna razlika je u vlasništvu dionice. Kod klasičnog kupovanja ili prodaje dionica, dionicu (posredstvom brokera) kupujemo od nekoga, netko jest vlasnik te dionice. Isto vrijedi i za prodaju. Ključna činjenica jest vlasništvo nad dionicom, koje sa sobom nosi dividendu, pravo glasa itd.

Kako to funkcionira?

Kod CFD-a govorimo o razlikama u cijeni dionica. Kupac niti u jednom trenutku ne postaje vlasnik dionice. On kupuje „spread” (razliku) koja je ta dionica postigla između trenutka sklapanja ugovora i njegovog raskidanja.

Jednostavnije – dva subjekta, Kupac i Prodavatelj sklapaju ugovor u kojem Prodavatelj Kupcu ima obvezu platiti razliku u cijeni dionica, već spomenuti „spread”. Razlika može biti pozitivna ili negativna, i to je trenutak u kojem Kupac gubi ili zarađuje lovu.

Kruha bez motike? Pa i ne baš!

Novac koji Kupac zaradi isplaćuje mu Prodavatelj, što znači da, kao i u trgovanju Forexom, netko mora izgubiti da bi drugi dobio, a to su obično banke ili osiguravajuća društva. Ovo je posebno važno kod predviđanja trgovine i trendova.

Day traderi naime nekada podsjećaju na gumene golubove- 85 posto sudionika ovog tržišta bankrotira u prvoj godini poslovanja. Oni koji prežive pričaju o tome. I pritom uživaju u suncu Provanse.

Kako se može predvidjeti kretanje cijena dionica? Osim ako niste veliki igrač koji cijelo tržište može manipulirati po svojoj želji, teško ili nikako. Jasno, postoje simulacije CFD trgovina za početnike, kao i AT (tehnička analiza) programima koji obuhvaćaju povijesne preglede kretanja cijena kao i geopolitička i ostala burzovna kretanja.

Bilo nekad na Divljem zapadu

Povijest CFD-a je poprilično tajnovita. Ne znaju se točni datumi početka trgovanja ali više-manje svi izvori spominju 90-te i London kao početak ovog tipa trgovanja. Dugo vremena ovako su mogli trgovati samo Hedge fondovi i institucionalni investitori. Nakon otvaranja prema građanima, CFD je postao izrazito popularan način trgovanja u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, prvenstveno zbog jednostavnosti i dinamičnosti trgovanja.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.