Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

CFD trgovanje – dinamično, uzbudljivo… I visoko rizično!

O CFD-u se u Hrvatskoj ne zna puno. Iza imena Contract for Difference krije se cijeli svijet trgovine koja se zasniva na razlikama u cijenama dionica. O čemu se zapravo radi, i ako su u igri dionice, koja je razlika između klasičnog trgovanja dionicama na burzi i CFD-a?

O CFD-u se u Hrvatskoj ne zna puno. Iza imena Contract for Difference krije se cijeli svijet trgovine koja se zasniva na razlikama u cijenama dionica. O čemu se zapravo radi, i ako su u igri dionice, koja je razlika između klasičnog trgovanja dionicama na burzi i CFD-a?

Osnovna razlika je u vlasništvu dionice. Kod klasičnog kupovanja ili prodaje dionica, dionicu (posredstvom brokera) kupujemo od nekoga, netko jest vlasnik te dionice. Isto vrijedi i za prodaju. Ključna činjenica jest vlasništvo nad dionicom, koje sa sobom nosi dividendu, pravo glasa itd.

Kako to funkcionira?

Kod CFD-a govorimo o razlikama u cijeni dionica. Kupac niti u jednom trenutku ne postaje vlasnik dionice. On kupuje „spread” (razliku) koja je ta dionica postigla između trenutka sklapanja ugovora i njegovog raskidanja.

Jednostavnije – dva subjekta, Kupac i Prodavatelj sklapaju ugovor u kojem Prodavatelj Kupcu ima obvezu platiti razliku u cijeni dionica, već spomenuti „spread”. Razlika može biti pozitivna ili negativna, i to je trenutak u kojem Kupac gubi ili zarađuje lovu.

Kruha bez motike? Pa i ne baš!

Novac koji Kupac zaradi isplaćuje mu Prodavatelj, što znači da, kao i u trgovanju Forexom, netko mora izgubiti da bi drugi dobio, a to su obično banke ili osiguravajuća društva. Ovo je posebno važno kod predviđanja trgovine i trendova.

Day traderi naime nekada podsjećaju na gumene golubove- 85 posto sudionika ovog tržišta bankrotira u prvoj godini poslovanja. Oni koji prežive pričaju o tome. I pritom uživaju u suncu Provanse.

Kako se može predvidjeti kretanje cijena dionica? Osim ako niste veliki igrač koji cijelo tržište može manipulirati po svojoj želji, teško ili nikako. Jasno, postoje simulacije CFD trgovina za početnike, kao i AT (tehnička analiza) programima koji obuhvaćaju povijesne preglede kretanja cijena kao i geopolitička i ostala burzovna kretanja.

Bilo nekad na Divljem zapadu

Povijest CFD-a je poprilično tajnovita. Ne znaju se točni datumi početka trgovanja ali više-manje svi izvori spominju 90-te i London kao početak ovog tipa trgovanja. Dugo vremena ovako su mogli trgovati samo Hedge fondovi i institucionalni investitori. Nakon otvaranja prema građanima, CFD je postao izrazito popularan način trgovanja u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, prvenstveno zbog jednostavnosti i dinamičnosti trgovanja.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.