Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Cijene dionica na Wall Streetu padaju od nepovjerenja prema Kongresu

Do kraja godine republikanci i demokrati trebali bi u Kongresu pronaći zajednički jezik po pitanju smanjenja proračuna za otprilike 600 milijardi dolara.
Ako to ne uspiju, slijedi tzv. ‘fiskalna litica’, automatsko smanjenje proračunskih rashoda i ukidanje poreznih olakšica, koje bi moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Do kraja godine republikanci i demokrati trebali bi u Kongresu pronaći zajednički jezik po pitanju smanjenja proračuna za otprilike 600 milijardi dolara. Ako to ne uspiju, slijedi tzv. 'fiskalna litica', automatsko smanjenje proračunskih rashoda i ukidanje poreznih olakšica, koje bi moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica znatno pale drugi dan zaredom, a tržište će i idućih dana biti nesigurno jer se ulagači plaše da Washington neće u zadanom roku pronaći rješenje za ‘fiskalnu liticu’.

Dow Jones indeks pao je 0,94 posto, na 12.811 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,22 posto, na 1.377 bodova, a Nasdaq indeks 1,42 posto, na 2.895 bodova.

U posljednja dva dana, otkako je Barack Obama ponovno izabran za predsjednika SAD-a, S&P 500 indeks potonuo je više od 3 posto, što je posljedica strahovanja ulagača da Kongres neće riješiti proračunske probleme.

Do kraja godine republikanci i demokrati trebali bi u Kongresu pronaći zajednički jezik po pitanju smanjenja proračuna za otprilike 600 milijardi dolara.

Ako to ne uspiju, slijedi tzv. ‘fiskalna litica’, automatsko smanjenje proračunskih rashoda i ukidanje poreznih olakšica, koje bi moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Ulagači se nadaju dogovoru u zadanom roku, no izglednije je da će se postići privremeno rješenje dok novi Kongres i Obama ne prisegnu u siječnju iduće godine.

No, hrvanje oko proračuna moglo bi povećati nesigurnost ulagača, tim više što se špekulira o povećanju poreza na kapitalne dobitke i dividendu.

Zbog toga se i idućih dana očekuje nesigurno trgovanje, a tehnički analitičari nisu optimistični. S&P 500 indeks jučer je, po prvi puta u pet mjeseci, pao ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka, što najavljuje nastavak slabosti tržišta.

Razloga za optimizam nema baš puno, s obzirom da kvartalni poslovni rezultati kompanija ne ohrabruju. Doduše, većina od 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo. No, očekivanja su vrlo niska.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 5.776 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,39 posto, na 7.204 boda, a pariški CAC 0,06 posto, na 3.407 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.