Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Cijene padaju – prvo polugodište obilježio pad uvoznih i izvoznih cijena

Pad potražnje uzrokovao je korekcije cijena u prvom dijelu ove godine. Izvozne cijene hrvatskih proizvoda iskazane u kunama u prvom polugodištu ove godine bile su niže za 1,5 posto u odnosu na godišnji prosjek 2008. godine. Cijene uvezenih dobara još su više pale – smanjene su za 5,8 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pad potražnje uzrokovao je korekcije cijena u prvom dijelu ove godine. Izvozne cijene hrvatskih proizvoda iskazane u kunama u prvom polugodištu ove godine bile su niže za 1,5 posto u odnosu na godišnji prosjek 2008. godine. Cijene uvezenih dobara još su više pale - smanjene su za 5,8 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Iskazane u eurima, izvozne cijene smanjene su za 3,2 posto a uvozne za 7,9 posto, dočim su, iskazane u američkim dolarima, izvozne cijene bile manje za 12,2 posto a uvozne za 16,8 posto.

Cijena hrane raste

Cijene u pojedinim sektorima ipak su rasle. U prvom polugodištu ove godine u odnosu na prošlogodišnji prosjek izvozne cijene u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu porasle su za 6,1 posto a uvozne cijene povećane su za 9,4 posto.

Izvozne cijene u prerađivačkoj industriji u prvom polugodištu bile su niže za 0,7 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek a pale su i uvozne cijene, i to za 1,8 posto.

U prerađivačkoj industriji nekoliko je djelatnosti u kojima se bilježi rast izvoznih i uvoznih cijena poput proizvodnje prehrambenih proizvoda, u kojoj su u prvom polugodištu izvoze cijene porasle za 0,9 posto a uvozne za 1,7 posto.

Cigarete skuplje nego ikad

Statistika pokazuje da su izvozne cijene duhanskih proizvoda u prvom polugodištu porasle za 29,9 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Istodobno su uvozne cijene tih proizvoda povećane za 1,7 posto.

U proizvodnji strojeva i uređaja izvozne cijene u prvih šest mjeseci porasle su za 22,2 posto a izvozne su pale za 3,3 posto. Također, uvozne cijene u proizvodnji računala, elektroničkih i optičkih proizvoda narasle su za 18,9 posto uz istovremeni rast uvoznih cijene za 10,9 posto.

Nafta jeftinija

U prerađivačkoj industriji u prvom polugodištu najviše su pale izvozne cijene u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, i to za 41,3 posto. Uvozne cijene tih proizvoda pale su za 24,3 posto.

Izvozne cijene znatnije su pale i u kemijskoj (18,2 posto) i metalskoj industriji (13,6 posto).

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

U poljoprivredi su u posljednjih godinu dana najviše poskupili krumpir, žitarice, gnojivo i energenti, pokazuju najsvježiji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni krajem...

Komentari

Ključni datumi su 5. rujna ove godine, kad službeno treba započeti dualni prikaz cijena te 1. siječnja 2023. kad započinje uvođenje eura.

Financije

Dvojni prikaz cijena i prije zakonske obveze nastavak je politike otvorenog i transparentnog odnosa kompanije prema kupcima.

Osobne financije

Od sada na Jeftinije.hr uz iznos proizvoda u kunama možete vidjeti i iznos u eurima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.