Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ciparski financijski problemi srušili cijene na Wall Streetu

Dodatan udarac Cipru nanijela je jučer agencija Standard & Poor’s gurnuvši mu kreditni rejting dublje u status ‘smeća’. Pad cijena dionica ponešto su tek ublažili podaci iz SAD-a i Kine koji ukazuju na stabilan, ali ne i spektakularan rast dvaju najvećih svjetskih gospodarstava

Dodatan udarac Cipru nanijela je jučer agencija Standard & Poor's gurnuvši mu kreditni rejting dublje u status 'smeća'. Pad cijena dionica ponešto su tek ublažili podaci iz SAD-a i Kine koji ukazuju na stabilan, ali ne i spektakularan rast dvaju najvećih svjetskih gospodarstava

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica pale jer su ulagače obeshrabrili ciparski financijski problemi i loši makroekonomski podaci iz eurozone.

Dow Jones oslabio je 0,62 posto, na 14.421 bod, dok je S&P 500 pao 0,83 posto, na 1.545 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 3.222 boda.

Europska unija dala je Cipru rok do ponedjeljka za novi plan kojim bi namaknuo milijarde eura vlastitih sredstava, što je osnovni uvjet da bi dobio međunarodni paket pomoći od 10 milijardi eura. Ako to ne uspije, slijedi kolaps tamošnjeg bankarskog sustava, pa vjerojatno i isključivanje te otočne zemlje iz eurozone.

Dodatan udarac Cipru nanijela je jučer agencija Standard & Poor’s gurnuvši mu kreditni rejting dublje u status ‘smeća’.

Premda se radi o maloj državi, ulagači se plaše da bi kolaps Cipra mogao izazvati rast cijene zaduživanja i u drugim prezaduženim članicama eurozone, što bi otežalo izlazak tog bloka iz dužničke krize i recesije.

A recesija ne popušta. Jučerašnje izvješće o indeksima menadžera nabave (PMI), koje izrađuje londonska istraživačka tvrtka Markit, pokazalo je da su aktivnosti u gospodarstvu eurozone dodatno oslabile u ožujku, čak i prije izbijanja krize na Cipru. Ulagače ponajviše brine usporavanje rasta aktivnosti u Njemačkoj.

Pad cijena dionica ponešto su tek ublažili podaci iz SAD-a i Kine koji ukazuju na stabilan, ali ne i spektakularan rast dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,69 posto, na 6.388 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 0,87 posto, na 7.932 boda, a pariški CAC 1,43 posto, na 3.774 boda.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Air France će letjeti do 835 puta dnevno, na 191 odredište u 89 zemalja. U Hrvatskoj povećanje letova prema Splitu i Dubrovniku.

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Ljudski resursi

Riječ je o vještinama u poslovnim, tehnološkim i domeni vezanoj uz znanost o podacima.

Nekretnine

Razdoblje subvencioniranih stambenih kredita žele iskoristiti svi: kako kupci, tako i prodavatelji.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.