Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

COSME – 2,5 milijardi eura malim i srednjim poduzetnicima

Prema najavama Europske komisije, u sljedećem financijskom razdoblju od 2014. do 2020. mala i srednja poduzeća mogu očekivati izdašne potpore iz različitih europskih fondova i programa.

Prema najavama Europske komisije, u sljedećem financijskom razdoblju od 2014. do 2020. mala i srednja poduzeća mogu očekivati izdašne potpore iz različitih europskih fondova i programa.

Osim velikih financijskih alokacija iz strukturnih fondova i programa Horizon 2020, Europska komisija osmislila je novi financijski instrument koji će pružati izravnu pomoć velikom broju malih i srednjih poduzeća diljem Europe, pa tako i Hrvatske.

Cilj je novog programa omogućiti lakši pristup financijskim instrumentima za mala i srednja poduzeća kako bi njihov doprinos povećanju europskog BDP-a bio gotovo 1,1 milijardu eura na godišnjoj razini. Uzevši u obzir da mala i srednja poduzeća zapošljavaju više od 65 posto europskog stanovništva te da je praksa samozapošljavanja sve veća, ne čudi što je Komisija tu inicijativu odlučila podržati sa 2,5 milijardi eura.

Lakše financiranje

Program za konkurentnost malih i srednjih poduzeća COSME želi pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta u poslovnom sektoru, povećati broj poduzetnika i samozaposlenih poduzetnika te pridonijeti održivoj konkurentnosti europskih poduzeća. Olakšat će pristup novcu malim i srednjim poduzećima, stvarati uvjete pogodne za osnivanje poduzeća i rast, poticati poduzetničku kulturu u Europi, ojačati održivu konkurentnost europskih poduzeća te poticati internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća i njihov izlazak na europsko i svjetsko tržište.

Takav sustav potpora utemeljen je na iskustvima stečenim u provedbi prve komponente Programa za konkurentnost i inovacije CIP i predstavlja njegovu moderniziranu verziju koja će uključivati pojednostavnjenje operacija i financijskih pravila kako bi se u njega uključilo što više korisnika. Očekuje se da će kroz već uspostavljenu Europsku poduzetničku mrežu biti umreženo gotovo 40.000 tvrtki, što će pridonijeti stvaranju gotovo 30.000 radnih mjesta te 900 novih proizvoda, usluga i procesa.

Program će se vjerojatno početi realizirati od 1. siječnja 2014. godine nakon što prijedlog Komisije prođe propisanu proceduru i prihvati ga Europski parlament. U očekivanju programa treba spomenuti da Hrvatska dosad nije bila pretjerano uspješna u iskorištavanju prove komponente Programa za konkurentnost i inovacije CIP u kojem je plaćena članarina zasad veća od iznosa koji su povukli hrvatski korisnici.

Jedan od razloga je relativno nedavno uključenje u natječaj Eko-inovacije i nezainteresiranost bankarskog sektora za poticanje malih i srednjih poduzeća kroz davanje garancija i drugih oblika jamstava predviđenih provom komponentom. Upravo zato treba dobro iskoristiti razdoblje do pristupanja Europskoj uniji i svim potencijalnim sudionicima programa detaljno objasniti mogućnosti i prednosti sudjelovanja kako bi što spremnije ušli u igru s europskim takmacima te kako se ne bi isključivo oslanjali na strukturne fondove.

Business.hr


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.