Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

CRANE hrvatskim startup poduzetnicima otvara pristup američkom kapitalu

Predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorin Štetner i član Upravnog odbora Damir Mujić sastali su se, u sklopu jednomjesečnog posjeta SAD-u, s vodećim ljudima industrije poslovnih anđela na svijetu. Sastanci s predstavnicima New York Business Angelsa, Founder Institutea, te raznim svjetski poznatim inkubatorima poput Techstarsa, WeWorksa, predstavnicima hrvatske diplomacije, te brojnim investitorima i poduzetnicima, poput Garya Vaynerchuka, otvorili su mogućnost promocije interesa Hrvatske, podižući zanimanje za ulaganja u hrvatsku startup scenu. Sastali su se i sa Minervom Tantoco, jednom od najbližih suradnica gradonačelnika New Yorka, Bill de Blasia, koja je odgovorna za napredak tehnologije u gradu, te dogovorili suradnju.

Davorin Štetner i Damir Mujić su gostovali na pitchu organiziranom od strane jedne od najjačih svjetskih organizacija poslovnih anđela svijeta – New York Angels koja se odvijala u zgradi New York Timesa u New Yorku. Predsjednik New York Angelsa,  Brian Cohen, prezentirao im je rad udruženja koje je investiralo preko 95 milijuna dolara u američke i svjetske startupe. Cohen im je dao i uvid u američki sustav certifikacije poslovnih anđela koji je iznimno bitan radi identifikacije dobrih anđela.

„Drago mi je da smo dogovorili jednu vrstu suradnje s ovom jakom organizacijom. Žele ulagati isključivo u tvrtke i osnivače koji dođu u New York i SAD. Razlog tome je europska birokracija koja im stvara velike probleme. Dobra stvar je da sada imamo direktnu vezu te su zainteresirani za prezentacije startupa u koje su naši članovi već uložili,“ izjavio je Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a.

Susreli su se i s K. J. Singhom, direktorom tehnološkog akceleratora Techstarsu New Yorku. Techstars se smatra najjačim tehnološkim inkubatorom svijeta, a do kraja 2015. financirao je investicije vrijedne 1,3 milijarde dolara u 526 kompanija. U posjetu Techstarsu dogovorena je intenzivnija suradnja CRANE-a i ove institucije, a poseban naglasak stavljen je na stvaranje posebne linije za hrvatske startupe.

Predstavnici CRANE-a upoznali su se u New Yorku i s radom Barclays Acceleratora, namijenjenog za strogo birane startupe financijskog karaktera. Potpredsjednik akceleratora Matthew Hooper predstavio je Davorinu Štetneru i Damiru Mujiću način rada te koncept ovog financijskog inkubatora s uredima u New Yorku, Cape Townu, Londonu i Tel Avivu. Nakon 13-tjednog programa startupima pružaju mogućnost za investiciju do 120.000 dolara. Poseban interes predstavnici akceleratora izrazili su za startupe koji su primili prvu investiciju članova CRANE-a te će se u tom segmentu razvijati daljnji razgovori i suradnja.

U sklopu New York Tech Meetupa održanog jučer u New Yorku, a na koji su Davorin Štetner i Damir Mujić bili pozvani od predsjednika ovog prestižnog događaja Andrewa Rasija, održan je kratki sastanak Davorina Štetnera i Minerve Tantoco, šefice tehnologije grada New Yorka. Grad New York izrazio je punu podršku kvalitetnim tehnološkim projektima u koje su investirali članovi CRANE-a te će im preko ureda gradonačelnika za tehnologiju i inovacije pružiti pomoć u pogledu logistike, viznog sustava, itd. Također se razgovaralo i o dolasku predstavnika grada New Yorka na međunarodnu konferenciju EBAN WU 2016. koju Hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE organizira u studenome 2016. u Zagrebu. Grad Zagreb iskazao se kao suorganizator te konferencije, pridruživši svoj Zagreb Connect bootcamp natjecanje ovom događanju.

Jučerašnji New York Tech Meetup koji je najveći tehnološki događaj u New Yorku, sudionicima je predstavio devet projekata od kojih je većina inovativnih ideja već ostvarila promete i preko 100 milijuna USD.

„U New Yorku se stvari odvijaju zaista brzo i zato je ovo najbrže rastući tehnološki ekosistem svijeta. Iznimno je važno uspostavljati ovakve kontakte jer to omogućuje našim startupima lakši ulazak na ovo tržište koje bi svima trebalo biti cilj. Gospođa Tantoco odmah je izrazila spremnost za pomoć u logistici, a kad tako nešto ponudi prvi čovjek tehnologije New Yorka koji direktno odgovara gradonačelniku – ne moram niti govoriti koja je to snaga. Veselim se razvijanju suradnje s gradom New York i njegovim ekosustavom. Trebamo učiti od najjačih!“, ističe Davorin Štetner.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.