Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Crème brûlée s ružinom vodicom

U Španjolskoj ovaj desert nazivaju crema catalana, a tradicionalno se poslužuje na dan sv. Josipa. I dok Francuzi ne mogu odoljeti okusu vanilije, Španjolci u kremu najčešće stavljaju limun, naranču i cimet. Hrvati su također stvorili svoju inačicu ‘spaljene kreme’ pa se tako u nas zove rožata.

U Španjolskoj ovaj desert nazivaju crema catalana, a tradicionalno se poslužuje na dan sv. Josipa. I dok Francuzi ne mogu odoljeti okusu vanilije, Španjolci u kremu najčešće stavljaju limun, naranču i cimet. Hrvati su također stvorili svoju inačicu ‘spaljene kreme’ pa se tako u nas zove rožata.

Ima nešto čarobno u probijanju hrskavog sloja slasne karamele i prvim zalogajima svilenkaste kreme koja se nalazi u samom srcu creme bruléea. Francuski desert koji se prvi puta spominje u kuharici koju je 1961. godine objavio Francois Massialot danas je u svijetu poznat pod mnogim imenima, a jedno od njih je i ‘burnt cream’, što je engleski prijevod njegovog francuskog imena.
U Španjolskoj ovaj desert nazivaju crema catalana, a tradicionalno se poslužuje na dan sv. Josipa. I dok Francuzi ne mogu odoljeti okusu vanilije, Španjolci u kremu najčešće stavljaju limun, naranču i cimet. Hrvati su također stvorili svoju inačicu ‘spaljene kreme’ pa se tako u nas zove rožata, a priprema se na jednak način.
Postoje mnoge varijante ovog slatkog zalogaja, pa prilikom izrade kreme možete izraziti svu svoju kulinarsku kreativnost stavljajući u kremu kakao, pistacio, kavu pa čak i zeleni čaj, kokos ili neko drugo voće, dok se sloj karamele može nalaziti s donje ili gornje strane – odluka je proizvoljna.

Sastojci:
* 250 ml svježeg vrhnja
* ? mahune vanilije
* 4 žumanjka
* 125 g šećera
* 40 ml ružine vodice
* 10 g štaub šećera

Upute za pripremu:
U tavi pomiješajte vrhnje, vaniliju i šećer te miješajući dovedite sastojke na temperaturu malo ispod vrenja. Kremu maknite s vatre te dodajte žumanjke i ružinu vodicu te podijelite smjesu u četiri posudice. Posudice položite u pleh za pečenje kolača te ga napunite vrućom vodom tako da razina iste doseže sredinu posudica. Sve zajedno pecite u pećnici na 170 stupnjeva 20 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite neka se ohladi. Creme brulée poslužite ohlađenog na sobnu temperaturu, a prije serviranja pospite kremu štaub šećerom.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Lifestyle

Vi ste odgovorni za sebe i morate odlučiti kako ćete živjeti, jer ako nećete vi tada će to učiniti netko drugi za vas.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.