Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Crobex raste i drugi tjedan zaredom, uz porast od 3,86 posto

Citigroupov utorak možemo proglasiti vremenskim pokretačem nizanja pozitivnih rezultata na svjetskim burzama. Dakle, uzrok toga globalnog optimizma jest oporavak financijskog sektora, na koji se još nadovezao splet neočekivano dobrih vijesti s američkog tržišta nekretnina – što je sve rezultiralo značajnim porastima vrijednosti najrelevantnijih indeksa.

Citigroupov utorak možemo proglasiti vremenskim pokretačem nizanja pozitivnih rezultata na svjetskim burzama. Dakle, uzrok toga globalnog optimizma jest oporavak financijskog sektora, na koji se još nadovezao splet neočekivano dobrih vijesti s američkog tržišta nekretnina - što je sve rezultiralo značajnim porastima vrijednosti najrelevantnijih indeksa.

Kako su se na hrvatsko tržište kapitala vrlo brzo preslikali efekti globalne financijske krize, tako je i ono vrlo brzo uvezlo znatnu dozu tog euforičnog raspoloženja pa je prvi put od početka godine uslijedio drugi tjedni rast zaredom. Naime, Crobex je porastao ovaj tjedan za 3,86 posto te zaključio petak na 1376,04 boda i pritom je ostvareno 109 milijuna kn transakcija.

Likvidnost i dalje problem

Naša je burzovna likvidnost vrlo problematična i nažalost umanjuje značenje svih pozitivnih postotnih promjena dionica. Ulagači i dalje nisu motivirani za sudjelovanje u burzovnim aktivnostima, bez obzira na to što su valuacije dionica vrlo niske. Trguje se malim brojem dionica i ponajviše je riječ o preslagivanju pozicija u vlasničkim portfeljima fondova.

Ključni su uzrok njihove neizvjesnosti makroekonomski pokazatelji, koji se i dalje pogoršavaju, pa su nakon prošlotjedne objave rekordno oštrog pada industrijske proizvodnje u siječnju nepovoljna kretanja potvrđena i padom prometa u trgovini na malo, što mora imati utjecaj na poslovanje kompanija. Ako tome dodamo i smanjivanje dugoročnoga državnoga kreditnog rejtinga S&P-a, tj. pogoršanje uvjeta zaduživanja u inozemstvu, o kojem ovise naše gospodarske i fiskalne izvedbe te tečaj – dolazimo do nekih  uzroka demotivacije investitora, što se i te kako da osjetiti na likvidnosti ZSE. Postupci Feda, s druge strane, dokazuju da se na rješavanju ekonomskog pada mnogo radi, što ulijeva nadu u oporavak cijelog sustava koji bi se reflektirao i na nas. Američka središnja banka odlučila je ubrizgati 1000 mlrd dolara u gospodarstvo, i to velikim dijelom kupnjom državnih obveznica.

Građevinari popularni

Ovaj su tjedan u najvećem fokusu ulagača bile dionice građevinskog sektora, pogotovo nakon objave da je konzorcij na čelu sa splitskim Konstruktorom, a čine ga još IGH i Tehnika, najbolje rangiran na međunarodnom natječaju za gradnju 188 km autoceste u Crnoj Gori u vrijednosti od oko tri mlrd eura. Od ukupne vrijednosti posla, crnogorska će Vlada financirati 1,75 mlrd eura, a hrvatski bi konzorcij trebao namaknuti ostatak. IGH je na tjednoj razini dignuo svoju cijenu za 20,66 posto i zaključio trgovanje na 2143,01 kn.

Drugi najveći porast među najlikvidnijim dionicama imala je Atlantic-grupa, čije su pozitivne perfomanse uslijedile nakon objave financijskih rezultata. Vodeća pozicija po kriteriju ukupno ostvarenog prometa i dalje pripada HT-u, s tim da je to izdanje u zadnjih pet radnih dana ipak oslabjelo za 0,86 posto.

Gubitnici tjedna

Naš je prometno najreprezentivniji brodarski predstavnik, Atlantska plovidba, na 11,3 milijuna kn ostvarenih transakcija pokleknuo za 3,8 posto, na 637,00 kn. BDI i dalje nastavlja padati i ovotjedno je njegovo posrnuće iznosilo 18 posto. Razloge možemo naći u povećavanju zaliha sirovina u Kini te, posljedično, smanjivanju uvoza. Mjesto gubitnika tjedna pripada Čakovečkim milinovima zbog 10-postotnoga cjenovnog spusta.

Što će se odvijati na ZSE idući tjedan, ovisi o mnogo čemu; od eventualnog nastavka jačanja europskih i američkih indeksa do utjecaja domaćih ekonomsko-političkih odluka i vijesti. I ništa nam ne preostaje osim – čekati i vidjeti. (autorica je brokerica/investicijska savjetnica u Ilirika vrijednosnim papirima)


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.