Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Crobex i dalje u pozitivi, građevinci bilježe najveći rast

Zagrebačka burza već se treći tjedan zaredom može pohvaliti ukupnim pozitivnim perfomansama izlistanih kompanija pa je Crobex ovaj put podignuo svoju vrijednost za 5,27 posto, na 1,448 bodova. Ukupno je ostvareni promet redovnim transakcijama dosegnuo iznos od 131 milijun kuna. Osjećala se veća aktivnost ulagača na burzi, ali i česte su oscilacije cijena bile dokaz njihove nesigurnosti i opreznosti te neprestanog procjenjivanja domaćih i globalnih vijesti.

Zagrebačka burza već se treći tjedan zaredom može pohvaliti ukupnim pozitivnim perfomansama izlistanih kompanija pa je Crobex ovaj put podignuo svoju vrijednost za 5,27 posto, na 1,448 bodova. Ukupno je ostvareni promet redovnim transakcijama dosegnuo iznos od 131 milijun kuna. Osjećala se veća aktivnost ulagača na burzi, ali i česte su oscilacije cijena bile dokaz njihove nesigurnosti i opreznosti te neprestanog procjenjivanja domaćih i globalnih vijesti.

Tjedan je bio prilično turbulentan za većinu vodećih svjetskih burzi, što se manifestiralo snažnim porastima indeksa na Wall Streetu i prelijevanjem optimizma na europske i azijske burze. No usprkos euforiji koja je ovaj tjedan vladala na tržištima kapitala, i dalje je na njima prisutna značajna količina investitorske zabrinutosti zbog nestabilnoga gospodarskog stanja, slomljenog tržišta nekretnina te prigušenoga kreditiranja.

Početak oporavka?

Pitanje je jesu li ovotjedni dobici realan ili lažan početak oporavka. Objavljena je finalna anualizirana stopa rasta američkog BDP-a za zadnji kvartal prošle godine, i pad je bio neznatno veći od prethodno objavljenog, no ipak manji od očekivanja. Naime, sa -6,2 posto revidiran je na -6,3 posto i razlozi minusa najviše leže u padu osobne potrošnje, koja apsorbira dvije trećine njihova bruto-dohotka. Situacija je u Europi takva da unatoč dobicima što su ih nanizali vodeći indeksi, sve je više makroekonomskih dokaza da je to još samo jedan od kratkoročnih uzleta na tržištu medvjeda.

Naime, njemački je institut Ifo objavio da je poslovna optimističnost u toj zemlji pala na rekordno nisku razinu, što ostavlja malo prostora za nadu da će se ubrzo gospodarstvo stabilizirati, a UK-BDP također je zabilježio minus od 1,6 posto. Na to stezanje ekonomije nadovezala se i rastuća nezaposlenost. Međutim, dobra vijest dolazi u obliku oporavka industrijskih narudžbi u eurozoni sa -22,30 posto na -3,40 posto u veljači u odnosu na siječanj.

Rast građevinara

Poziciju apsolutnih pobjednika na ZSE preuzeli su građevinari i svojim su dvoznamenkastim rastom značajno pogurali indeks prema naprijed. Najlikvidnija je dionica u tom sektoru Dalekovod, koja je skočila za 22 posto, na 342,00 kn, i pritom ostvarila 19,2 milijuna kn transakcija. IGH je pak na nešto manjem prometu uzletio 38,7 posto, na 2972,00 kn, i u jednom je trenutku to izdanje probilo cjenovnu granicu od 3000,00 kn. Većinom je dionica građevinskih predstavnika bilo u nekoliko navrata obustavljeno trgovanje zbog šokantnog rasta. Baltic Dry Index i dalje nastavlja padati jer potražnja stagnira zbog aktualnih pregovora Kine s vodećim svjetskim proizvođačima ruda o isporukama u ovoj godini, a ponuda raste jer svaki dan u svjetsku flotu pristižu novi brodovi.

Međutim, to se nije značajno reflektiralo na Atlantsku plovidbu, koja je usprkos nešto manjoj likvidnosti ovaj tjedan porasla za 4,02 posto. Kolebanja u cijenama na našem su se tržištu i te kako dala primijetiti, što najviše govori o strahu i averziji ulagača prema riziku. Na njihovo je raspoloženje i burzovnu aktivnost utjecao rebalans proračuna te vijest da je industrijska proizvodnja pala u veljači u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 12,4 posto.

Adris i Ina u plusu

Valuacije su dionica za ZSE prilično niske i ulagači su pojačali ovaj tjedan pritisak na kupnju, što je rezultiralo indeksnim plusom, ali bez obzira na pozitivne postotne promjene cijena, likvidnost je konstantno vrlo niska. Od ostalih vijesti izdvaja se upozorenje iz Tvornice duhana Rovinj (TDR) iz sastava Adris-grupe da će novi sustav trošarina na duhanske proizvode dovesti do povećanja maloprodajnih cijena cigareta, rasta nelegalne trgovine i prekogranične kupnje, pada prihoda trgovine te ugroziti domaće proizvođače duhana. Povlaštena dionica Adrisa nije bila posebno likvidna, ali blago je poskupjela ovaj tjedan.

Ina-grupa prošlu je godinu završila s gubitkom od 1,1 mlrd kn, najviše zbog pada cijena sirove nafte i cijena derivata revalorizacijom zaliha. Usporedbe radi, u 2007. ostvarila je dobit od 869 milijuna kuna. Lanjski gubitak plinskog biznisa (prekinutog poslovanja) iznosio je 1,45 milijardi kuna i veći je u odnosu na prošlu godinu za 1,04 milijardi kuna. Cijena je te dionice na ZSE na 3,4 milijuna kn prometa porasla za 2,02 posto.

Tržišni sudionici nestrpljivo čekaju poslovne izvještaje kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje, koji bi trebali pokazati koliko globalna kriza utječe na njihovo poslovanje, i tom će iščekivanju proletjeti i ovaj tjedan, a snažan će utjecaj na našu burzu i dalje imati domaće te globalne ekonomske vijesti. (Diana Knezović brokerica je i investicijska savjetnica u Ilirika vrijednosnim papirima)


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.