Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Crobex ponovo pao, brodari tjedan završili odličnim rezultatima

Ovaj je skraćeni burzovni tjedan okarakteriziran značajnom volatilnošću dionica te znatno smanjenom vrijednošću ukupno ostvarenih redovnih transakcija. Naime, usprkos cjenovnim oscilacijama što su se odvijale na ZSE, na tjednoj je razini Crobex zabilježio malu promjenu prema dolje, tj. pad od 0,07 posto, na 2036 bodova.

Ovaj je skraćeni burzovni tjedan okarakteriziran značajnom volatilnošću dionica te znatno smanjenom vrijednošću ukupno ostvarenih redovnih transakcija. Naime, usprkos cjenovnim oscilacijama što su se odvijale na ZSE, na tjednoj je razini Crobex zabilježio malu promjenu prema dolje, tj. pad od 0,07 posto, na 2036 bodova.

Ono što se pak promijenilo jest ukupna likvidnost, koja je s vremenom postala sve manja. Redovni je promet dionicama smanjen za 63 posto u odnosu na tjedan prije i iznosio je 153,04 milijuna kn. Privremena je euforija investitora ustupila mjesto već poznatom oprezu, strahu te averziji prema riziku, što je rezultiralo i djelomičnim povlačenjem ulagača s tržišta te s kolebanjem u cijenama vrijednosnica.

Oprez i dalje sprečava ozbiljniji rast

Na aktivnost sudionika na tržištu kapitala, uz domaće vijesti, značajno utječu i zbivanja na globalnim burzama i prošlotjedna zbivanja na ZSE pokazuju da ulagači još ne vjeruju u održivost rasta i da su konstantno pod utjecajem neizvjesnosti.

Na tu trenutačnu količinu neizvjesnosti u prilično velikom omjeru utječe vrlo visoka nelikvidnost u našem gospodarskom sustavu, loši podaci o broju turista i noćenjima u Hrvatskoj u prvih pet mjeseci te još nestabilni makroekonomski pokazatelji.

Brodari probijali limit

Poziciju su apsolutnih likvidnih pobjednika na ZSE preuzeli brodari. S većinom je dionica brodarskih predstavnika bilo u nekoliko navrata obustavljeno trgovanje zbog probijanja gornjih limita. Najveći je promet ostvaren dionicom Atlantske plovidbe, od gotovo 42 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena skočila za 8,8 posto, na 1.187 kuna.

Znatan promet ostvaren je i dionicom Jadroplova, 11,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 7,18 posto, na 209 kuna. Dionicom Uljanik-plovidbe pak ostvareno je gotovo sedam milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,58 posto, na 795 kuna. Poticaj je brodarima dalo jačanje kineske industrijske proizvodnje te Credit Suisseovo podizanje rejtinga tom sektoru na temelju očekivanja da će zarade brodara vjerojatno dosegnuti dno u ovoj financijskoj godini.

Najnoviji kineski pokazatelji o industrijskoj proizvodnji i potrošnji upućuju na ekonomski oporavak iako postoji sumnja da je rast potražnje za sirovinama privremen jer je uzrokovan vladinim fiskalnim poticajima, a ne realnim oporavkom svjetske trgovine.

HT i Dalekovod pojeftinili

IGH je bio najaktivniji građevinski predstavnik, s prometom od 12,4 milijuna kn. To je izdanje uz promet od 12,4 milijuna kn osciliralo u rasponu od 4020 do 4390 kn, a u konačnici u odnosu na tjedan prije završilo je porastom od 0,81 posto, na 4136 kn.

Ostatak je građevinskog sektora, također investitorima vrlo zanimljiv, imao mješovite izvedbe pa su Ingra i Dalekovod pojeftinili za za 4,09 odnosno 0,7 posto, dočim je Tehnika ostvarila dobitak od 2,95 posto i zabilježila 2131 kn.

Narodna je dionica, HT, imala blago negativne performanse pa je uz 16,17 milijuna kn ostvarenih transakcija pojeftinila za 0,52 posto, na 216,87 kn.

Gubitnice su tjedna među likvidnijim izdanjima svakako povlaštene dionice Adris-grupe, koje su u tjednu oslabile za 4,1 posto i pale na 236 kuna. Razlog je tome očito razočaravajuća dividenda od sedam kuna po dionici. U posljednjih osam trgovina zabilježen je tek jedan rast, a u lipnju je minus već 10,6 posto. (Diana Knezović brokerica je i investicijska savjetnica u Ilirika vrijednosnim papirima)

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Lifestyle

Prijavite se i uzmite 50€ za trgovanje!

Novosti

"Ono što je bio naš uvjet za bilo kakvu daljnju suradnju s Aluminijem je isporuka sirovine za TLM i sva povezana društva. Tu je...

Novosti

Redovni promet dionicama u svibnju je naime iznosio 263,6 milijuna kuna i bio je za 29,5 posto, odnosno više od 60 milijuna kuna veći...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.