Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Damir Novotny: Nema dvojbe, privatni sektor je iscrpljen, Vlada nije učinila dovoljno

Nema alternative jačanju privatnog sektora. Vlada je dala puno pozornosti prema državnom sektoru, a tek kozmetički zahvate načinila prema privatnom što, na žalost, ne utječe bitnije na stanje u kojem se nalazi

Nema alternative jačanju privatnog sektora. Vlada je dala puno pozornosti prema državnom sektoru, a tek kozmetički zahvate načinila prema privatnom što, na žalost, ne utječe bitnije na stanje u kojem se nalazi

Više nema nikakve sumnje, privatnici i vlast otvoreno se ne vole, izostanak investicija koje bi osigurale toliko potreban gospodarski rast do usijenja su dovele komunikaciju suprotstavljenih strana koje krivnju prebacuju na drugu stranu.

Tako, prema pisanju Politike plus,  Slavko Linić optužuje privatnike da su potpuno podbacili s ulaganjima unatoč prebacivanju poreznog opterećenja na građane i poziva na promjenu mentaliteta. S druge strane, iz Hrvatske udruge poslodavaca poručuju da su davanja državi prevelika, podsjećaju na ogromnu i tromu administraciju koja kad se plati novca za investicije – nema.

Potpuno zbunjujuće – za građane. Tko je u pravu?

Nema dileme, privatni sektor je potpuno iscrpljen, baš kao i kućanstva. Vlada baš i nema simpatija prema stanju u kojem se našao privatni sektor. Vlada je dala puno pozornosti prema državnom sektoru, a tek kozmetički zahvate načinila prema privatnom što, na žalost, ne utječe bitnije na stanje u kojem se nalazi, smatra ekonomski analtičar Damir Novotny.

Što Vlada mora učiniti, ima li neku alternativu?

“Nema alternative jačanju privatnog sektora. Vlada jednostavno nije učinila dovoljno”.

Interesantno, obje strane, dakle i Vlada i privatnici, se slažu kako će skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju biti onaj signal i zaokret u rastu gospodarstva. Kakvo je vaše razmišljanje?

Ne, ulazak u EU neće nužno popraviti stanje, Vladina politika je tu izuzetno važna. Vidite, zemlje u kojima je snažan privatni sektor se oporavljaju, zemlje u kojima je državni sektor pokretač gospodarstva stagniraju ili propadaju. Kao što sam rekao, nema alternative privatnom sektoru.

Kao dobar primjer rasta gospodarstva Novotny je uzeo Češku, Slovačku i Poljsku, za razliku od početnog zanosa Slovenije.

To su zemlje koje su ušle u Uniju 2004. Slovenija je bila zvijezda,  a sada zbog izostanka strukturnih reformi došlo je do pada ekonomije. S druge strane, odličan posao napravile su Češka, Slovačka i Poljska.

Ipak da ne bude sve tako crno Novotny podsjeća da je hrvatska ekonomija mala te da se s ulaskom u EU uistinu u kratkom vremenskom periodu može približiti razvijenim tržištima poput Austrije. No, to i dalje ne znači da će se opća potrošnja (infrastruktura) popraviti.

“To će se dogoditiu tek ukoliko Vlada učini potrebne promjene u državnom sektoru”, zaključuje Damir Novotny.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.