Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Dan posvećen pristupu EU programima za financiranje

U svih 28 članica Europske unije pa tako i u Hrvatskoj, koja danas obilježava prvu godišnjicu punopravnog članstva, održava se dan posvećen pristupu EU programima za financiranje, posebice za malo i srednje poduzetništvo.

U svih 28 članica Europske unije pa tako i u Hrvatskoj, koja danas obilježava prvu godišnjicu punopravnog članstva, održava se dan posvećen pristupu EU programima za financiranje, posebice za malo i srednje poduzetništvo.

Riječ je o novim financijskim instrumentima koji će članicama biti dostupni za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a kojima u ime Europske komisije upravljaju Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijski fond (EIF), kroz zajmove, jamstva ili ulaganja rizičnog kapitala.

Za male i srednje poduzetnike dostupni su tako programi COSME (jamstava i rizični kapital), Obzor 2020, Program za zapošljavanje i socijalne inovacije (mikrofinanciranje i socijalno poduzetništvo), kao i samo strukturni fondovi EU.

Voditelj predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević je, otvarajući skup, kazao da je nedavna anketa EK i Europske središnje banke (ECB) pokazala da je pristup financijama najveća prepreka razvoju s kojom se susreću hrvatski mali i srednji poduzetnici. Pritom su hrvatski poduzetnici kao ključne razloge za nedobivanje sredstva navodili previsoke kamatne stope ili nedostatak sredstava osiguranja.

Čak četvrtina anketiranih, istaknuo je Baričević, u 2013. nije mogla dobiti planirana sredstva za ulaganje, a taj je u udio na razini cijele EU još i viši i iznosi jednu trećinu.

Ipak, taj je problem u Hrvatskoj još izraženiji, kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, s obzirom na konzervativni bankarski sektor, koji radije kreditira potrošnju građana nego investicije gospodarstva pa je tako u prošloj godini u čak 25 posto investicija u Hrvatskoj financijski sudjelovala jedna, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Ujedno, nedostaje i nebankarskih izvora financiranja, zbog čega, najavio je Maras, Vlada radi na programu kojim će se uz pomoć Hrvatske agencije za malo gospodarstvo nuditi jamstva za equity ulaganja u start-up i slične, inovativne ali početničke tvrtke. Također, planiran je i program subvencioniranja kamata za mikrokredite poduzetnicima (do 200.000 kuna), a sve s krajnjim ciljem da se iznos za financiranje malog i srednjeg poduzetništva do 2020. podigne za 40 posto.

Dodatnu pomoć poduzetnici mogu dobiti i kroz povoljna EU sredstva, a koje hrvatskim poduzetnicima trenutno nudi 14 financijskih medijatora, a njih tri i ulaganja rizičnog kapitala, rekao je Maras.

Za idući je tjedan tako najavio dodjelu prvih 250 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava kojima se financijski pokriva oko 500 milijuna kuna ulaganja malih i srednjih poduzetnika. Maras je pritom istaknuo kako se nada da će dio tih velikih ulaganja pratiti i ostale, komercijalne banke, a ne samo HBOR.

Sve to trebalo bi pomoći kvalitetnom financijskom praćenju izlaska hrvatskog gospodarstva iz šest godina recesije, rekao je Maras i pritom naglasio kako su uzroci krize u Hrvatskoj u teškim i opsežnim procesima restrukturiranja velikih gospodarskih subjekata ili problema s kojima se neke tvrtke susreću primjerice u Siriji, ali da malo i srednje poduzetništvo već godinu-dvije ima mali, ali stabilni rast.

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.