Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Dan za odmor ili prilika za dodatnu zaradu?

Došlo je vrijeme sezonskog režima rada. Od 1. lipnja trgovci ulaze u ljetno radno vrijeme, te će sve prodavaonice u Hrvatskoj moći raditi i nedjeljom od 7 do 14 sati. Koliko je ova promjena dobra za trgovce, i hoće li se pozitivno odraziti na poslovanje u turističkoj sezoni?

Došlo je vrijeme sezonskog režima rada. Od 1. lipnja trgovci ulaze u ljetno radno vrijeme, te će sve prodavaonice u Hrvatskoj moći raditi i nedjeljom od 7 do 14 sati. Koliko je ova promjena dobra za trgovce, i hoće li se pozitivno odraziti na poslovanje u turističkoj sezoni?

– Mi smo 11 godina radili na ovom zakonu te mislimo kako ga neće biti potrebe mijenjati. Ekonomski institut Zagreb uskoro će donijeti egzaktne podatke o tome koliko je ovaj zakon utjecao na pad prodaje, – rekla je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, Dragica Mišeljić.

Pitali smo i građane koje je njihovo mišljenje. Pojedinci smatraju kako nedjeljom nikako ne treba raditi te da je ljudima potreban odmor. Ipak neki su mišljenja kako je rad samo do 14 sati udarac na naš turizam i državu koja je ionako već u problemima.

“Nemamo novaca za neodgovorno ponašanje”

Dio Zakona o trgovini koji uređuje rad nedjeljom i blagdanima, stupio je na snagu 1. siječnja ove godine. Tada su trgovine zatvorile svoja vrata nedjeljom. Ipak iznimno su svaki dan od 0 do 24 mogle raditi benzinske postaje, trgovine na kolodvorima, zračnim lukama, graničnim prijelazima, autoodmorištima i sličnim.

Prema tom zakonu od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca kada je blagdanska kupovna groznica, trgovine nedjeljom mogu raditi od 7 do 14 sati. Smatra se da će taj zakon na reviziju ići nakon godišnjih odmora. Vidjet će se koliko je imao utjecaja na turističku sezonu.

– Ljuti me neodgovoran odnos prema poslu. Udruge gradova, posebno turističkih, trebale su ranije izraziti svoje negodovanje ovim zakonom, ipak se dugo stvarao. Nemamo novaca za ovakvo ponašanje, – rekla je Mišeljić.

Regija radi nedjeljom

Ministar Damir Polančec je nedavno izjavio kako je Hrvatsku usporedio sa susjednim zemljama koje prakticiraju rad nedjeljom te je rekao kako nema neke razlike u gubitcima.

– Poslodavci tvrde da posluju s gubitcima, a ja ih pozivam da jednom izađu sa točnim pokazateljima. Mi iz Sindikata samo želimo ravnopravno štititi kapital i radnika, – rekla je Mišeljić.

[infopunkt 661 2]

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Kroz dva dana održavanja sajma studenti mogu poslušati 24 zanimljiva talka i sudjelovati na 16 radionica.

Izdvojeno

Stopa bolovanja u Hrvatskoj raste, baš kao i ukupan broj dana koje godišnje provedemo kod kuće zbog privremene nesposobnosti za rad, a svaki četvrti...

Ekonomija

"Što nakon srednje/faksa?” - pitanje je koje se ovih dana pitaju mnogi - srednjoškolci, maturanti, studenti, njihovi roditelji pa i poslodavci.

Izdvojeno

Znate li što se događa u uredima kada vas nema? Slijedite ove jednostavne korake kako bi vaš ured funkcionirao i u vrijeme vaše odsutnosti.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.