Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Danskim vlastima je stalna briga kako osigurati adekvatno školovanje za nove izazove

Dopisnica iz Bruxellesa Lada Niseteo za Profitiraj.hr donosi priču o Aleksandru Bjelobrku, Riječaninu, manageru razvoja biznisa u velikoj danskoj IT tvrtki KMD. Kroz njegovu priču saznat ćemo kakve zaposlenike danske tvrtke najviše traže na tržištu radne snage.

Dopisnica iz Bruxellesa Lada Niseteo za Profitiraj.hr donosi priču o Aleksandru Bjelobrku, Riječaninu, manageru razvoja biznisa u velikoj danskoj IT tvrtki KMD. Kroz njegovu priču saznat ćemo kakve zaposlenike danske tvrtke najviše traže na tržištu radne snage.

U prethodnom tekstu novinarka Lada Niseteo pisala je o tržištu rada u Danskoj – Posao u Danskoj godišnje promijeni 700 tisuća ljudi, a ima 5,5 milijuna stanovnika!

Ovo je nastavak priče o mogućnostima zapošljavanja gdje je glavni akter reportaže Aleksandar Bjelobrk, rođeni Riječanin zaposlen u velikoj danskoj IT tvrtki KMD.

Aleksandar Bjelobrk, manager razvoja biznisa, jedan je od tri tisuće zaposlenih u velikoj danskoj IT tvrtki KMD, u odjelu KMD Education. Sama KMD se hvali da iza sebe ima gotovo četiri desetljeća servisiranja potreba danske Vlade, koja je, opet, u svjetskom vrhu e-upravljanja. U odjelu obrazovanja Aleksandar Bjelobrk je zadužen za razvijanje i prezentaciju koncepta digitalne učionice, usklađujući program obrazovne platforme sa specifičnim potrebama i zahtevima nastavničkog osoblja i učenika.

Digitalna učionica pokriva nastavnike, omogućava im razvijanje i razmjenu planova rada za svaki razred ali i individualnih za pojedinog učenika. Ono što je posebno vrijedno jeste da se plan rada prilagođava učeniku a ne zlatnom prosjeku – najbolji neće biti uskraćeni, te što objedinjava veoma različite izvore informacija za učenike, čime se kroz jedan kanal dolazi doslovno do svakog podatka i činjenice potrebnih u procesu učenja.

Snagu danske ekonomije predstavljaju mladi ljudi poput Aleksandra

Vlastima je pak velika i stalna briga kako osigurati adekvatno školovanje za nove izazove i zahtjeve. O ovoj se temu u Hrvatskoj čuje malo, jedini koji je u zadnje vrijeme prigovarao neadekvatnom obrazovnom profilu bio je predsjednik HGK Nadan Vidišević, na okruglom stolu o referedumu za EU.

Danska je ekonomija prije desetljeća bila zelene šest, a sada već deset posto, ekonomija najviše traži stručne ljude u srednjem i višem obrazovanju te vrhunske stručnjake. Polazi se od toga da će inovacije nositi razvoj ali i sumnje da je već danas otkriveno niti jedno značajno tehničko rješenje za razdoblje oko sredine stoljeća.

Ovako razmišljaju napredne zemlje, gledajući u ( poslovnu) budućnost. I s pogledom na onih milijun plus mladih Kineza na školovanju na svjetskim vodećim fakultetima.

Mlade se snage u ovoj potrazi za boljim solucijama ponašaju kao domaća kampanja ušteda: uspjeh je u pomacima u velikim brojkama.

A kako se razmišlja na sjevernim stranama govori jedna računica, «Neki kažu da je dobro da ćemo u ovoj godini ostvariti ekonomski rast od jedan posto, to naravno nije recesija ali je takav rast apsolutno nedovoljan za otvaranje novih radnih mjesta», misli profesor makroekonomije Škole za ekonomiju i upravljanje Sveučilišta u Aarhusu Torben M. Andersen.

Privredni vjesnik


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.