Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Defanzivne pozicije ulagača srušile cijene dionica na Wall Streetu

Još donedavno mnogi su ulagači očekivali da će Bernanke na skupu središnjih bankara u Jackson Holeu najaviti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike kako bi potaknuo rast gospodarstva, no sada više nisu tako sigurni.

Još donedavno mnogi su ulagači očekivali da će Bernanke na skupu središnjih bankara u Jackson Holeu najaviti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike kako bi potaknuo rast gospodarstva, no sada više nisu tako sigurni.

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon nekoliko dana stagnacije, jer su ulagači zauzeli defanzivne pozicije uoči dugo očekivanog govora predsjednika Feda Bena Bernankea u petak.

Dow Jones indeks pao je 0,81 posto, na 13.000 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,78 posto, na 1.399 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 3.048 bodova.

Pad S&P 500 indeks ispod razine od 1.400 bodova po prvi puta od 6. kolovoza posljedica je nesklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama uoči govora predsjednika američke središnje banke u Jackson Holeu.

Još donedavno mnogi su ulagači očekivali da će Bernanke na tom skupu središnjih bankara najaviti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike kako bi potaknuo rast gospodarstva, no sada više nisu tako sigurni.

Nakon niza dobrih makroekonomskih podataka koji ukazuju na stabilnost američkog gospodarstva, vjeruje se da će Fed pričekati nove pokazatelje prije nego što se odluči na akciju.

Doduše, Bernanke će u Jackson Holeu vjerojatno podržati nadu ulagača u nove poticajne mjere, kažu analitičari, no ne vjeruju da će najaviti kada Fed točno kani nešto poduzeti.

To bi moglo razočarati ulagače, s obzirom da su posljednjih mjeseci cijene dionica rasle upravo zbog toga što se očekivalo da će Fed pokrenuti još jedan program otkupa državnih obveznica.

Jučer su pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše u rudarskom i energetskom sektoru.

Posljedica je to pada cijena sirovina jer niz podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo izazvati pad potražnje za sirovinama.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,42 posto, na 5.719 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,64 posto, na 6.895 bodova, a pariški CAC 1,02 posto, na 3.379 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.