Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Diana Antičić: Računovodstvo je postalo dinamično

Diana Antičić direktorica je i osnivačica društva Forenzika Prima. Društvo je utemeljeno 2012. godine s ciljem pružanja usluga porezne forenzike i drugih srodnih usluga.

Društvo se tako uz forenziku, bavi i poslovima revizije, procjene vrijednosti društava, sudskim vještačenjima te za sve navedeno posjeduje neophodne licence. Društvo za potrebe svojih klijenata pruža i menadžment savjetovanje te specijalizirano savjetovanje u restrukturiranju organizacije računovodstveno-financijskih sektora.

Kad kažete Forenzika, odmah nam padne na pamet neka krimi serija iz serijala CSI. O čemu se zapravo radi?

U ovom slučaju radi se o poslovnoj forenzici (koja obuhvaća poreznu i računovodstvenu forenziku), a glavni cilj je otkrivanje pogrešaka i prijevara u poslovanju.

Naručitelji naših usluga su (nove) uprave trgovačkih društava te odvjetnička društva a za potrebe svojih klijenata. Forenzičari za naručitelje iz poslovnog sektora otkrivaju pogreške u poslovanju, nedostatke („slabe točke“) u poslovanju te utvrđuju činjenično stanje u slučaju sumnje na počinjenje prijevare od strane zaposlenika, dobavljača ili kupaca Društva.

Angažman od strane odvjetničkih društava je sa svrhom pomoći pri utvrđivanju činjeničnog stanja u složenim sudskim (ili izvansudskim) postupcima gdje je neophodno znanje iz područja računovodstva, poreza i financija te prema potrebi konstatiranje istog u vidu nalaza i (stručnog) mišljenja vještaka.

Diana Antičić

Diana Antičić

Mislite li da su predrasude kako računovodstvo radi dosadan posao?

Danas Društva posluju po utjecajem cijelog niza vanjskih utjecaja od kojih je jedan od najjači zakonodavni okvir koji je neprestano podložan promjenama. Upravo česte promjene zakonskih propisa najviše utječu na rad računovođa. S obzirom na navedeno, računovodstvo je postalo dinamično bez obzira na pomoć računovodstvenih programa koji olakšavaju operativnu primjenu zakonskih propisa.

Što mislite o našem Zakonu o računovodstvu? Kako Vama, kao stručnjaku, zvuči loptanje riječju „reforme“?

Novi Zakon o računovodstvu predstavlja pokušaj zaštite računovodstvene profesije te povećanja kvalitete pružanja računovodstvenih usluga, premda upitne kvalitete.

Bez obzira na doneseni zakon još uvijek nije poznato kako će se neki njegovi dijelovi provoditi. Tako je na primjer u čl. 7. st. 4. propisano „Ako poduzetnik povjeri obavljanje računovodstvenih poslova i funkcije računovodstva drugim pravnim ili fizičkim osobama one moraju biti licencirane za obavljanje tih poslova na temelju posebnog zakona“, ali nije poznato tko će provoditi licenciranje računovođa ni nakon puno mjeseci od njegovog donošenja.

Reforma se provodi tek primjenom svih odredaba donesenih zakona.

Članica ste Europske mreže žena ambasadorica poduzetništva. O čemu se točno radi?

Radi se o projektu čiji je cilj poticati žene da započnu poduzetničku djelatnost i osnuju vlastita društva, kao i podići razinu svijesti o poduzetništvu žena.

U okviru projekta odabrano je 30 poduzetnica – ambasadorica iz cijele Hrvatske čija je zadaća sudjelovanje na dva inspiracijska seminara u svojoj regiji (Hrvatska je za potrebe projekta podijeljena na 5 regija).

Ambasadorice svojim iskustvom pomažu u podizanju sposobnosti žena u stvaranju vizije, jačanju samopouzdanja u postavljanju i kreiranju uspješnog poslovanja. Po završetku ciklusa seminara održava se pet “follow-up” radionica kroz koje je cilj dovesti zainteresirane žene na razinu pokretanja njihove vlastite tvrtke, te izbor najperspektivnije žene u svakoj regiji kojoj će se pružiti dodatna potpora. Projekt je zbog manjka sredstava završio a nama posljednjim ambasadoricama je ostala navedena titula.

Što biste poručili sadašnji i budućim poduzetnicama, ali i poduzetnicima?

Biti poduzetnik je teško, zahtjevno i puno izazova. Međutim, onaj tko se odluči na takav život teško bi se vratio natrag. Stoga, vrijedno je borbe. Krenite i ne čekajte sutra.


Napisao

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, desetak godina je radila u građevinskom i sektoru energetike. Danas je vlasnica i urednica četiri portala. Bavi se i društveno odgovornim poslovanjem te je članica udruge Mogu sve čiji je cilj promicanje i inkluzija osoba s invaliditetom u društvo.

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.