Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Forenzika Prima otkriva tri glavna trenda u prijevarama

internet
pixabay.com

Forenzika Prima, prvo hrvatsko društvo specijalizirano za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava u novom broju analitičke publikacije predstavlja tri glavna trenda kada je riječ o borbi protiv prijevara u 2016. godini. Forenzika Prima je odnedavno član ACFE-a, najveće svjetske organizacije računovodstvenih forenzičara, koje predano radi na educiranju javnosti o problemu prijevara.  G. John Gill, potpredsjednik ACFE-a za obrazovanje u nedavnom je obraćanju javnosti istaknuo tri glavna trenda na koje treba obratiti pozornost u 2016. Godini, a koje donosimo u nastavku.

Internet-prijevare odavno nisu stvar daleke budućnosti već sadašnjosti i svakodnevice. Meta napada hakera nisu samo financijske informacije, već i ostale povjerljive osobne informacije koje također mogu biti dragocjene. Ljudi vole delegirati odgovornost, pa mnogi računovodstveni forenzičari griješe misleći da je riječ o hakiranju te da su računalne prijevare dužnost IT odjela.  Hakiranje je samo jedan od oblika krađe informacija izvana, postoje i zaposlenici koji iznutra imaju pristup povjerljivim podacima na koje je potrebno obratiti pozornost.

Diana Antičić, direktorica društva Forenzika Prima istaknula je: „Osim dovoljno spominjanog opreza na internetu, svakako vrijedi napomenuti da je prijeko potrebno pametnije gospodarenje podacima. Baze podataka su veoma tražena roba na crnim tržištima, stoga valja razmisliti o tome koje podatke čuvamo, jer suvišno sačuvani podatak nekom drugom može biti vrlo vrijedan plijen. Vrijedi za kraj naglasiti i same zaposlenike, koji adekvatnim obrazovanjem od najslabije mogu postati najjača karika u sigurnosnom lancu društva.“, zaključila je Antičić.

Razvojem tehnologija čuvanje podataka je postalo jeftina i praktično, pa tvrtke česte vole deponirati gomile podatke i zaboraviti na njih. Ukoliko su važi podaci adekvatno kriptirani, počinitelj po svoj prilici neće od njih imati koristi. Uzmimo na primjer brave i alarme kao prvu liniju obrane naših kuća i stanova; provalnik ih onesposobi i uđe u stan u kojem je sva vrijedna imovina vezana lancima i prikovana za pod. Hoće li riskirati hvatanje gubeći dragocjeno vrijeme pokušavajući se riješiti lanaca ili će pokušati naći neku manje zahtjevnu kuću? Imajte na umu da je svima vrijeme novac, naročito kriminalcima.

Svaki stručnjak za sigurnost će reći da je pojedinac najslabija točka svakog sustava. To znači da su zaposlenici su i prva linija obrane i najveća slabost za sigurnost vašeg društva, pa je kontinuirana edukacija od neprocjenjive važnosti. Zaposlenici moraju biti svjesni opasnosti. Neovisno o stupnju poštenja i namjerama, zaposlenici su ranjiva točka jer imaju pristup vrlo povjerljivim informacijama, pa osoba koja je dovoljno vješta u socijalnom inženjeringu može bez puno muke doći do željenih informacija. Morate naučiti zaposlenike kako da se odgovorno odnose prema podacima jer vrlo često ne rade nešto zato da namjerno izvrgnu kompaniju sigurnosnom riziku, već samo pokušavaju raditi svoj posao. Stoga ih naučite što smiju, a što ne smiju raditi i to je u većini slučajeva dovoljno da vaši zaposlenici od najranjivije točke postanu najčvršća karika obrane vašeg društva.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.