Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Digitalni marketingaš – ‘švicarski nožić’ kojeg treba sve više poslodavaca

Već dvije godine za redom, broj oglašenih pozicija u kategoriji Marketing, PR i mediji zadržava se jednakoj (niskoj) razini. Riječ je o šestotinjak oglasa za posao godišnje koliko ih se objavi na portalu MojPosao.

Već dvije godine za redom, broj oglašenih pozicija u kategoriji Marketing, PR i mediji zadržava se jednakoj (niskoj) razini. Riječ je o šestotinjak oglasa za posao godišnje koliko ih se objavi na portalu MojPosao.

Poziciju marketingaša, PR-ovaca i novinara na tržištu rada kriza je oslabila čak dva puta, prvo u 2009. godini, i zatim, ponovo, u 2012. godini. Ipak, unutar kategorije postoji segment zanimanja za koja postoji povećan interes od strane poslodavaca. Riječ je o zanimanjima u digitalnom marketingu.

U istraživanju provedenom tijekom veljače ove godine na uzorku od 50 predstavnika tvrtki i marketinških agencija, portal MojPosao, u suradnji s Netokracijom – vodećim regionalnim magazinom o internetskom poslovanju i kulturi, istražio je trendove zapošljavanja u digitalnom marketingu.

Cilj istraživanja bio je ispitati stavove i potrebe poslodavaca za ‘digitalcima’, njihova očekivanja vezana za profil, obrazovanje i iskustvo kandidata te planove zapošljavanja.

Više od polovice poslodavaca sudionika istraživanja (52%) u proteklih su godinu dana zapošljavali osobe na pozicijama u digitalnom marketingu. Od toga ih je najveći broj (37%) zaposlilo Stručnjaka za društvene mreže/ Osobu za Online PRCommunity managera. Njih 27% zaposlilo je Voditelja online/ digitalnih projekata, a 15% Stručnjake za online oglašavanje i SEO.

Ispitanici smatraju kako postoji značajan manjak kadra za poziciju Stručnjaka mobilnog marketinga i novih digitalnih kanala komunikacije. Njih 60% izjasnilo se da postoji značajan te dodatnih 35% da postoji umjeren manjak ove vrste kadra.

S druge strane, poslodavci smatraju kako je najlakše pronaći Stručnjaka za društvene mreže/ Online PRCommunity managera. Njih 40% tvrdi da ne postoji manjak ovog profila zaposlenika, a dodatnih 20% da ne postoji značajan manjak.

Kada zapošljavaju specijaliste za digitalni marketing, poslodavci očekuju širok raspon znanja. Gotovo svi poslodavci očekuju da kandidati samostalno primjenjuju ili pokazuju napredno poznavanje:

– marketinga na društvenim mrežama

– analize online prometa, interakcije i konverzija

– komunikacijskih vještina.

Od kandidata očekuju i sljedeća znanja, iako uglavnom na osnovnoj ili dovoljnoj razini:

– razvoj internetskih stranica i aplikacija

– poznavanje tehnologije – web mark up-a (HTML, CSS)

– poznavanje komunikacije čovjek/ IT sustav (UI/UX).

Zanimljivo je kako značajan udio poslodavaca vjeruje da bi specijalisti za digitalni marketing trebali poznavati i programiranje te prodajne vještine.

Kada zapošljavaju u digitalnom marketingu, gotovo dvije trećine ispitanika (69%) očekuje da kandidati imaju završen diplomski ili preddiplomski studij. Završena srednja škola dovoljna je razina obrazovanja za 21% ispitanika. Za desetinu ispitanika (10%) u obzir dolazi i neka druga razina obrazovanja.

Tri četvrtine ispitanika (75%) izjavila je kako je najčešća ulazna razina prilikom zapošljavanja u digitalnom marketingu pripravnička pozicija. Preostala četvrtina ispitanika (25%) izjavila je kako najčešće zapošljavaju osobe na account poziciji. Niti jedan ispitanik nije zapošljavao kandidate na poziciju direktora.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Nekome je davanje feedbacka urođeno, netko može imati izvjesne izazove oko toga.

Ljudski resursi

S ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući dodatni angažman (tzv. 'minimum...

Turizam

ProWein je još jednom pokazao da je vodeći međunarodni sajam u sektoru vina i alkoholnih pića.

Industrija

WDG promet, tvrtka u vlasništvu obitelji hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 milijuna eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.