Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Dioničari odlučuju o smanjenju temeljnog kapitala i dokapitalizaciji Centar banke

U pojašnjenju predloženih odluka navodi se kako je Centar banka 2012. zabilježila silazni trend u poslovanju i ostvarila gubitak, a da su posljedica toga narušeni financijski pokazatelji poslovanja. Za nastavak i normaliziranje poslovanja banke stoga je potreban dotok svježeg kapitala

U pojašnjenju predloženih odluka navodi se kako je Centar banka 2012. zabilježila silazni trend u poslovanju i ostvarila gubitak, a da su posljedica toga narušeni financijski pokazatelji poslovanja. Za nastavak i normaliziranje poslovanja banke stoga je potreban dotok svježeg kapitala

Na Glavnoj skupštini Centar banke, zakazanoj za 2. kolovoza ove godine, dioničari bi trebali donijeti odluku o smanjenju temeljnog kapitala, a potom i o dokapitalizaciji za najviše 200 milijuna kuna, koju bi proveo većinski vlasnik, Alternative upravljanje.

U danas objavljenom pozivu za skupštinu navodi se da će dioničari odlučivati o prijedlogu da se temeljni kapital banke smanji za 190,57 milijuna kuna, na 10,03 milijuna kuna, i to na redovan način, radi prijenosa sredstava dobivenim smanjenjem temeljnog kapitala u kapitalne pričuve, odnosno rezerve kapitala Centar banke.

U pojašnjenju predloženih odluka navodi se kako je Centar banka 2012. zabilježila silazni trend u poslovanju i ostvarila gubitak, a da su posljedica toga narušeni financijski pokazatelji poslovanja. Za nastavak i normaliziranje poslovanja banke stoga je potreban dotok svježeg kapitala.

U Centar banci pritom procjenjuju da u ovom trenutku na tržištu kapitala ne postoje mogućnosti uspješnog provođenja javne ponude dionica uz zadržavanje prava prvenstva svih postojećih dioničara, “dok istovremeno postoji zainteresirani ulagač, većinski dioničar Alternative upravljanje, koji je iskazao namjeru ulaganja novčanih sredstava u banku, sve u cilju realizacije svih potrebnih pretpostavki za normalizaciju rada banke i jačanja jamstvenog kapitala, kao preduvjeta za stabilnost i mogućnost širenja poslovanja banke”.

Stoga se Skupštini predlaže donošenje odluke o povećanju temeljenog kapitala uplatom u novcu, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, osim Alternative upravljanja, i to za najviše 200 milijuna kuna, na 210,03 milijuna kuna. Pritom bi većinski vlasnik, po prijedlogu odluke, bio oslobođen objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica Centar banke.

Među predloženim odlukama je i ona o pokrivanju gubitka Centar banke iz 2012. godine, koji je iznosio 76,25 milijuna kuna. Gubitak bi se pokrio iz zadržane dobiti, u iznosu od 25,3 milijuna kuna, te iz ostalih rezervi, u iznosu od 50,94 milijuna kuna.

Skupštini je predložena i odluka o isplati dividende imateljima povlaštenih dionica, i to u ukupnom iznosu od 750 tisuća kuna.

Alternative upravljanje d.o.o. tvrtka je pod upravljanjem društva za upravljanje fondovima rizičnog kapitala Alternative Private Equity, koje sudjeluje u programu Vlade nazvanom Fondovi za gospodarsku suradnju. Osim u Centar banci, Alternative je ulagač i u Vaba banku, a njihova je namjera, nakon dokapitalizacije tih dviju banaka, provesti i njihovu integraciju, kao dio projekta konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.