Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Djeca, korisnici TikToka u Europi, mogla bi imati pravo na odštetu

Procjenjuje se da TikTok u Europi ima oko 100 milijuna korisnika. Koliko od tog broja otpada na djecu, trenutačno je teško reći.

TikTok najbrže je rastuća društvena mreža u svijetu. Trenutačno je koristi više od 1,5 milijardi ljudi diljem svijeta, a osobito je popularna među djecom mlađom od 12 godina i to najviše jer omogućuje brzo gledanje i snimanje videa, obično sinkroniziranih uz popularnu glazbu. Kad se prvi puta prijavljujete u aplikaciju, nema dodatnog postupka provjere starosti, pa je lako upisati lažni datum rođenja, što djeca vješto koriste. Kreativnost i zabava na TikToku nekad mogu otići u krivom smjeru – izdvajamo tu opasne izazove koji su u trendu među djecom i mladima.

Novinarka The Sun-a Alison Malaney provela je eksperiment s TitTok-om, registrirala se bez postupka provjere starosti te u samo 10 minuta uspjela vidjeti popriličan broj šokantnih video uradaka. Naravno, ima tu i prilično zanimljivog i kreativnog sadržaja, no “u oči bodu” oni suprotni primjeri na koje je važno upozoravati: eksplicitan sadržaj, zlostavljanje životinja, govor mržnje…

Tako bi se TikTok i njegova matična kompanija ByteDance mogli naći u velikim problemima ako britanski visoki sud donese odluku da su povrijedili dječja prava. Naime, na londonskom Visokom sudu podignuta je tužba u kojoj se traži odšteta u visini od nekoliko milijardi funti, zbog navodnog ilegalnog prikupljanja privatnih podataka milijuna djece diljem Europe. Kako je za Reuters objasnila bivša povjerenica za djecu u Velikoj Britaniji Anna Longfield, koja u ovom slučaju zastupa anonimnu 12-godišnjakinju, svako dijete koje je koristilo TikTok od 25. svibnja 2018. godine vjerojatno se našlo na udaru algoritama koji prikupljaju podatke kroz TikTok i prosljeđuju ih nepoznatim trećim stranama.

Roditelji i djeca imaju pravo znati ako se privatne informacije, uključujući brojeve telefona, fizičku lokaciju i videosnimke te djece ilegalno prikupljaju, istaknula je Longfield, javlja Zimo. Uvjerena je da su TikTok (a onda i ByteDance) prekršili britanske i europske zakone o zaštiti privatnih podataka jer su obrađivali podatke maloljetnika bez dostatnih sigurnosnih mjera, transparentnosti ili pristanka njihovih roditelja.

U tužbi se osim odštete traži da tvrtka obriše sve osobne informacije koje je prikupila od djece. Procjenjuje se da TikTok u Europi ima oko 100 milijuna korisnika. Koliko od tog broja otpada na djecu, trenutačno je teško reći. No ako sud donese odluku protiv TikToka i odredi odštetu, sva bi djeca korisnici TikToka u Europi mogla imati pravo na odštetu.

Napisao

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, desetak godina je radila u građevinskom i sektoru energetike. Danas je vlasnica i urednica četiri portala. Bavi se i društveno odgovornim poslovanjem te je članica udruge Mogu sve čiji je cilj promicanje i inkluzija osoba s invaliditetom u društvo.

Pročitajte još:

Novosti

Barcaffè oglasom u kojem traži TikTok entuzijaste koji će svoju kreativnost i ljubav prema ovoj društvenoj mreži unovčiti, privukao je veliku pozornost.

Komentari

Nakon uspješnog predstavljanja u Sloveniji, prvi D-talk održan je i u Zagrebu, a veliki interes pokazao nam je zanimanje za tematikom koja polako dobiva...

Nagradni natječaj

Prema tržišnim kretanjima, trendovi koji su započeli u vrijeme pandemije postaju sve dominantniji te će zasigurno obilježiti i 2022. godinu, predviđaju e-commerce stručnjaci iz...

Komunikacija

Akt o digitalnim uslugama, koji će uskoro promijeniti naše digitalno okruženje, s posebnim naglaskom na ključnu ulogu zaštite osobnih podataka u novoj digitalnoj budućnosti...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.