Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Djeca, korisnici TikToka u Europi, mogla bi imati pravo na odštetu

Procjenjuje se da TikTok u Europi ima oko 100 milijuna korisnika. Koliko od tog broja otpada na djecu, trenutačno je teško reći.

TikTok najbrže je rastuća društvena mreža u svijetu. Trenutačno je koristi više od 1,5 milijardi ljudi diljem svijeta, a osobito je popularna među djecom mlađom od 12 godina i to najviše jer omogućuje brzo gledanje i snimanje videa, obično sinkroniziranih uz popularnu glazbu. Kad se prvi puta prijavljujete u aplikaciju, nema dodatnog postupka provjere starosti, pa je lako upisati lažni datum rođenja, što djeca vješto koriste. Kreativnost i zabava na TikToku nekad mogu otići u krivom smjeru – izdvajamo tu opasne izazove koji su u trendu među djecom i mladima.

Novinarka The Sun-a Alison Malaney provela je eksperiment s TitTok-om, registrirala se bez postupka provjere starosti te u samo 10 minuta uspjela vidjeti popriličan broj šokantnih video uradaka. Naravno, ima tu i prilično zanimljivog i kreativnog sadržaja, no “u oči bodu” oni suprotni primjeri na koje je važno upozoravati: eksplicitan sadržaj, zlostavljanje životinja, govor mržnje…

Tako bi se TikTok i njegova matična kompanija ByteDance mogli naći u velikim problemima ako britanski visoki sud donese odluku da su povrijedili dječja prava. Naime, na londonskom Visokom sudu podignuta je tužba u kojoj se traži odšteta u visini od nekoliko milijardi funti, zbog navodnog ilegalnog prikupljanja privatnih podataka milijuna djece diljem Europe. Kako je za Reuters objasnila bivša povjerenica za djecu u Velikoj Britaniji Anna Longfield, koja u ovom slučaju zastupa anonimnu 12-godišnjakinju, svako dijete koje je koristilo TikTok od 25. svibnja 2018. godine vjerojatno se našlo na udaru algoritama koji prikupljaju podatke kroz TikTok i prosljeđuju ih nepoznatim trećim stranama.

Roditelji i djeca imaju pravo znati ako se privatne informacije, uključujući brojeve telefona, fizičku lokaciju i videosnimke te djece ilegalno prikupljaju, istaknula je Longfield, javlja Zimo. Uvjerena je da su TikTok (a onda i ByteDance) prekršili britanske i europske zakone o zaštiti privatnih podataka jer su obrađivali podatke maloljetnika bez dostatnih sigurnosnih mjera, transparentnosti ili pristanka njihovih roditelja.

U tužbi se osim odštete traži da tvrtka obriše sve osobne informacije koje je prikupila od djece. Procjenjuje se da TikTok u Europi ima oko 100 milijuna korisnika. Koliko od tog broja otpada na djecu, trenutačno je teško reći. No ako sud donese odluku protiv TikToka i odredi odštetu, sva bi djeca korisnici TikToka u Europi mogla imati pravo na odštetu.


Napisao

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, desetak godina je radila u građevinskom i sektoru energetike. Danas je vlasnica i urednica četiri portala. Bavi se i društveno odgovornim poslovanjem te je članica udruge Mogu sve čiji je cilj promicanje i inkluzija osoba s invaliditetom u društvo.

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.