Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Hollande i Merkel mudruju i usporavaju suzbijanje krize, a eurozona pred šokom

Nakon početnog pada od 30 posto, cijena dionica Facebooka porasla je za 3 posto i sad iznosi 32 dolara. No, pala je cijena proizvođača kompjutora Della što je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor. Oštar pad zabilježile su i dionice na europskim burzama.

Nakon početnog pada od 30 posto, cijena dionica Facebooka porasla je za 3 posto i sad iznosi 32 dolara. No, pala je cijena proizvođača kompjutora Della što je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor. Oštar pad zabilježile su i dionice na europskim burzama.

U srijedu su na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su u posljednjim trenucima trgovanja nadoknađeni svi prethodni gubici, izazvani strahovanjem od produbljivanja europske dužničke krize.

Dow Jones indeks oslabio je 0,05 posto, na 12.496 bodova. S&P 500 ojačao je, pak, 0,17 posto, na 1.318 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 2.850 bodova.

Veći dio trgovanja indeksi su proveli u minusu većem od 1 posto, no nakon snažnog rasta cijena sirovina u posljednjim trenucima sastanka porasle su cijene dionica u rudarskom sektoru, pa su početni gubici izbrisani.

Neki analitičari smatraju da taj skok cijena pokazuje da ulagači procjenjuju da pad S&P 500 indeksa ispod razine od 1.300 bodova predstavlja dobru priliku za kupnju, dok drugi tome ne pridaju veći značaj.

Nervoza na tržištu ponajviše je posljedica strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni jer se čelnici tog bloka razlikuju u mišljenju kako savladati krizu.

Novi francuski predsjednik Francois Hollande smatra da se u toj borbi više pažnje treba posvetiti poticanju rasta, dok njemačka kancelarka Angela Merkel inzistira na strogim mjerama štednje. Francuska se tako zalaže za izdavanje zajedničkih euroobveznica, dok se Njemačka tome protivi.

Zbog toga bi, plaše se ulagači, proces odlučivanja o mjerama za suzbijanje dužničke krize mogao biti usporen, a eurozoni prijeti i šok u slučaju izlaska Grčke iz tog bloka.

Cijene dionica pale su nakon što je jedan dužnosnik EU-a kazao kako bi eurozona trebala pripremiti plan u slučaju izlaska Grčke iz tog bloka.

S druge strane, burzovni su indeksi naglo porasli nakon glasina da lideri EU-a razmatraju prijedlog da se jamči za sve depozite u bankama eurozone, što se kasnije pokazalo neutemeljeno.

Loše su na raspoloženje ulagača utjecali i slabi kvartalni poslovni rezultati Della koji su izazvali strahovanja od pada globalne potražnje za tehnološkim proizvodima.

Cijena dionice tog proizvođača kompjutora potonula je više od 18 posto, što je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor.

S druge strane, zaustavljen je pad cijene dionice Facebooka. Od prošloga petka, kada se dionicom te društvene mreže počelo trgovati na burzama, njezina je cijena pala više od 30 posto, no jučer je porasla za 3 posto, na 32 dolara.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,53 posto, na 5.266 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,33 posto, na 6.285 bodova, a pariški CAC 2,62 posto, na 3.003 boda.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.