Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Donosimo popis dionica na kojima će se od ponedjeljka promijeniti cestarina

Tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) od ponedjeljka, 28. travnja, na autocestama kojima gospodare naplaćivat će cestarine prema novom, korigiranom cjeniku.

Tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) od ponedjeljka, 28. travnja, na autocestama kojima gospodare naplaćivat će cestarine prema novom, korigiranom cjeniku.

Cijene se mijenjaju na većini dionica. Od ukupno 3.065 cijena za sve dionice i sve skupine na autocestama u nadležnosti HAC-a, 737 se neće mijenjati, 1.482 će se smanjiti, a 846 povećati.

Primjerice, na autocesti A1 Zagreb-Dugopolje (Split), cestarina s 181 pada na 174 kune, a na dionici Zagreb-Karamatići (Ploče) s 228 na 222 kune. Na autocesti A3 za dionicu Zagreb-Lipovac plaćat će se 122 umjesto sadašnje 121 kune.

I na autocestama u nadležnosti ARZ-a većina cijena bit će korigirana, tako da će se od ukupno 780 cijena njih 164 smanjiti, 452 povećati, dok će 164 ostati iste. Na autocesti A6 za putovanje automobilom od Zagreba do Rijeke, cestarina se sa 69 povećava na 70 kuna.

Korigiranim cjenicima ispravljeni su nedostaci iz HAC-ova cjenika iz 2004. godine i ARZ-ova iz 2008. godine, koji su uočeni prilikom zadnjeg poskupljenja cestarinu, u lipnju 2012. godine.

Nakon toga pristupilo se detaljnoj analizi te je proveden ponovni izračun svih iznosa cestarine za svaku pojedinu dionicu autoceste i za sve skupine vozila.

Duljina dionice za novi izračun cijena cestarine preuzeta je iz sustava Baze cestovnih podataka HAC-a, a duljine dionica dobivene su geodetskim snimanjem.

Geodetska izmjera dionica dovršena je 2013. godine, a njome je utvrđeno da nije bilo odstupanja u ukupnoj duljini svih autocesta, ali je prilikom izračuna duljina pojedinih dionica dolazilo do razlika u metodologiji određivanja početne i završne točke pojedinih dionica (npr. ulazni krak, izlazni krak, središte čvora itd.). Zbog toga je došlo do odstupanja u duljinama pojedinih dionica.

Sve informacije o novim korigiranim cijenama cestarine na pojedinim dionicama nalaze se na web stranicama HAC-a, ARZ-a i HAC ONC-a, a detaljnije informacije o promjenama cijena mogu se dobiti i na besplatnom info telefonu 0800 0422 i 0800 0111.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Otići gdje poželim i raditi što želim imperativi su postpandemijskih putovanja.

Ekonomija

Svako putovanje sa sobom nosi svojevrstan rizik poglavito u slučaju aktivnog zimskog odmora kao što je skijanje zbog većeg rizika od nastanka nezgoda.

Izdvojeno

Nova era putovanja u Hrvatskoj poslovnim ljudima donosi letove s vremenom polaska po njihovim željama, bez presjedanja, čekanja u redu za check-in i gubitaka...

Novosti

TripAdvisor, najveći svjetski turistički portal, objavio je dobitnike Nagrada za najbolje hotele u svijetu po izboru putnika. Za prestižnu titulu najboljeg hotela u 13....

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.