Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Putno zdravstveno osiguranje čuva glavu ali i džep

Svako putovanje sa sobom nosi svojevrstan rizik poglavito u slučaju aktivnog zimskog odmora kao što je skijanje zbog većeg rizika od nastanka nezgoda.

Uskoro počinje sezona zimskih godišnjih odmora tijekom kojih veliki broj hrvatskih građana putuje na daleke destinacije, odlazi na novogodišnje dočeke u inozemstvo, a brojni se odlučuju i za skijaške aranžmane u Austriji, Italiji i Sloveniji. Uz svako putovanje, za bezbrižniji i sigurniji boravak u inozemstvu, preporučuje se ugovaranje putnog osiguranja koje je moguće prilagoditi potrebama i karakteristikama puta. Važno je naglasiti kako se putno osiguranje razlikuje od osiguravajućeg društva do osiguravajućeg društva stoga pojedini osiguratelji nude putno osiguranje koje može uključivati i putno zdravstveno osiguranje dok drugi nude standardnu policu osiguranja koja uključuje osiguranje prtljage, osiguranje od otkaza ili prekida putovanja kao i osiguranje od privatne odgovornosti.

Svako putovanje sa sobom nosi svojevrstan rizik poglavito u slučaju aktivnog zimskog odmora kao što je skijanje zbog većeg rizika od nastanka nezgoda. Iako je skijanje jedan od najpopularnijih zimskih sportova, ne treba zanemariti činjenicu kako i na snijegu vrebaju brojne opasnosti gdje ozljede nisu rijetkost, broje se u tisućama svake sezone, a neke od njih završe i s ozbiljnim posljedicama. Zanimljiv je podatak kako je broj skijaških ozljeda u Švicarskoj u 2018. godine porastao, a najveći planinarski klub u Švicarskoj, točnije Švicarski Alpski klub objavio je podatak kako su spašene 2.753 osobe što je porast od 20% u odnosu na 2017. godinu. Svakako valja istaknuti činjenicu i da austrijska gorska služba spašavanja u slučajevima helikopterske intervencije minutu leta za unesrećene naplaćuje 80 EUR-a, a čak 60% svih akcija spašavanja otpada na skijališta. Bezbrižan zimski odmor stoga se vrlo lako može pretvoriti u financijski gorko i fizički bolno iskustvo u slučaju da na odmor odlazite bez adekvatnog osiguranja stoga Hrvatski ured za osiguranje građanima izričito preporučuje ugovaranje putnog osiguranja. Ova vrsta osiguranje, uz povoljnu naknadu, omogućuje širok spektar pokrića kao što su: bolničko ili kliničko liječenje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, liječenje u javnim i privatnim ustanovama, prijevoz osiguranika u zdravstvenu ustanovu u slučaju nezgode, bolesti ili smrtnog slučaja, trošak prijevoza od strane službi za spašavanje itd.

Zbog većeg rizika od nezgode prilikom putovanja i boravka u inozemstvu te izbjegavanja troška vlastitih sredstava u raznim neprilikama, preporuka je ugovoriti i putno zdravstveno osiguranje koje predstavlja sveobuhvatnu i višestruku zaštitu kako u slučaju nezgoda, ozljeda ili bolesti ne biste bili prepušteni sami sebi. Prednosti putnog zdravstvenog osiguranja očituju se i u pokriću medicinskih tretmana, lijekova i medicinskih pomagala u punom iznosu bez obzira na pravila o participaciji zdravstvenog sustava zemlje u kojoj se usluga pruža. Putno zdravstveno osiguranje moguće je ugovoriti i na kraći period, a njegova komparativna prednost zasigurno je i cjenovna prihvatljivost ali i činjenica da obuhvaća veći opseg pokrića u gotovo svim zemljama svijeta.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svi građani koji su korisnici obveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) koja se besplatno ugovara u Hrvatskom zavodu za zdravstvenog osiguranje. Temeljem te iskaznice osiguranici ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu tijekom privremenog boravka u zemljama članicama Europske unije. Obvezno zdravstveno osiguranje štiti nas u državi u kojoj imamo prebivalište, u zemljama Europske unije uz predočenje Europske kartice zdravstvenog osiguranja te u zemljama s kojima Hrvatska ima sklopljen ugovor o međunarodnoj zdravstvenoj zaštiti, a to su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Turska. Važno je naglasiti kako Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom zdravstvenom osiguranju iz razloga jer pokriva samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama. Također, ona nije ni jamstvo za besplatnu uslugu, budući da se zdravstveni sustavi država u Europskoj uniji razlikuju stoga će osiguranik HZZO-a možda morati platiti određene usluge koje su u Hrvatskoj besplatne.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.