Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Dow Jones indeks na najvišoj razini u pet godina

Analitičari procjenjuju da je 60 posto izgleda da će čelnici Feda u četvrtak najaviti treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike. No, dio ulagača plaši se da je većina dobrih vijesti već uračunata u cijene dionica, pa tržištu prijeti pad ako Fed razočara.

Analitičari procjenjuju da je 60 posto izgleda da će čelnici Feda u četvrtak najaviti treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike. No, dio ulagača plaši se da je većina dobrih vijesti već uračunata u cijene dionica, pa tržištu prijeti pad ako Fed razočara.

U utorak je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u gotovo pet godina, no trgovalo se mirno jer su ulagači oprezni uoči presude njemačkog ustavnog suda o europskom fondu za pomoć prezaduženim članicama eurozone i sjednice čelnika Feda.

Dow Jones indeks ojačao je 0,52 posto, na 13.323 boda, novu najvišu razinu od prosinca 2007. godine. S&P 500 porastao je, pak, 0,31 posto, na 1.433 boda, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 3.104 boda.

Posljednjih mjeseci cijene dionica rastu jer se ulagači nadaju da će američka središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva.

Nakon razočaravajućih podataka s tržišta rada, objavljenih prošloga petka, analitičari procjenjuju da je 60 posto izgleda da će čelnici Feda u četvrtak, nakon dvodnevne sjednice, najaviti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

No, dio ulagača plaši se da je većina dobrih vijesti već uračunata u cijene dionica, pa tržištu prijeti pad ako Fed razočara.

Ulagači su oprezni i zbog toga što bi u srijedu njemački ustavni sud trebao odlučiti je li uspostava europskog fonda za financijsku pomoć ESM u skladu s njemačkim zakonima.

Ako presudi da jest, to bi pozitivno utjecalo na tržišta, no stručnjaci kažu da će sud vjerojatno nametnuti oštre uvjete koje će ograničiti mogućnosti sudjelovanja Berlina u budućim paketima pomoći, što bi moglo negativno utjecati na tržišta.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,34 posto, na 7.310 bodova, a pariški CAC 0,89 posto, na 3.537 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,02 posto, na 5.792 boda.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Narodne obveznice imaju i brojne nedostatke koje je potrebno uzeti u obzir prije ulaganja.

Financije

Ulaganje u obveznice, zbog isplate uloženog iznosa po dospijeću, smatra se konzervativnijim oblikom ulaganja.

Financije

Ali u što investirati? Koje sve opcije stoje pred vama i kako odabrati najbolju i najsigurniju?

Poduzeća

Maraska d.d. proizvodi bezalkoholna pića i jaka alkoholna pića, a među njima su najpoznatiji sokovi Amarena i likeri Maraschino, Pelinkovac, Orahovac, Travarica, Šljivovica te...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.