Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Obama predložio medicinara Dr. Kima na čelo Svjetske banke

Američki predsjednik Obama ne slijedi tradiciju svojih prethodnika: na mjesto šefa Svjetske banke nije predložio političara već stručnjaka za razvoj Jim Yong Kima. On bi trebao stupiti na dužnost 30. lipnja.

Američki predsjednik Obama ne slijedi tradiciju svojih prethodnika: na mjesto šefa Svjetske banke nije predložio političara već stručnjaka za razvoj Jim Yong Kima. On bi trebao stupiti na dužnost 30. lipnja.

Za njegove studente on je nešto poput “rok zvijezde”, kazala je jedna saradnica na Dartmouth Collegu. Kada drži predavanja amfiteatar je prepun. Na sveučilišne priredbe dolazi često prerušen u Michaela Jacksona, a njegovi suradnici hvale njegovu strast i entuzijazam kada želi nešto postići. A njegova strast je prije svega usmjerena na zdravstvenu zaštitu ljudi u siromašnim sredinama. “Čitav život pokušavam da riješim socijalne probleme u svijetu”, kazao je svojevremeno kada je imenovan za dekana sveučilišta u Dartmouthu.

Jim Yong Kim je savjetovao Rusiju, Haiti, Peru ali i Sjedinjene Američke Države u pogledu reforme sustava zdravstvene zaštite. A u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji WHO je vodio projekt za borbu protiv AIDS-a. Također je osnovao i socijalno-zdravstveni projekt na Harvardu gdje je i doktorirao.

Nakon financsijskog i privrednog stručnjaka Roberta Zoellicka, sa Kimom bi na čelo Svjetske banke, a po želji Baraka Obame, trebalo sada doći medicinar. Među akademicima i stručnjacima u oblasti zdravstva Obamin kandidat poznat je kao “Dr. Kim”, a magazin Time ga je još 2006. svrstao među 100 najuticajnijih ličnosti Sjedinjenih Država. No široj javnosti on je još uvijek nepoznat.

Lifestyle dr. Kima

Jim Yong Kim se još kao dijete sa svojim roditeljima doselio iz Južne Koreje u SAD. Ti njegovi azijski korijeni bi mu mogli pomoći kako bi za njega glasale i one zemlje koje sada po prvi put ne žele jednog amerikanca na čelu Svjetske banke. Sa suprugom koja radi kao dječiji ljekar ima dvoje djece. Kritika na njegove kvalifikacije kao medicinksog stručnjaka gotovo da nema. Ima ih, međutim, na njegov stil života i rukovođenja.

Među studentima u Dartmouth su raširene kritike da je na samom sveučilištu premalo urađeno u pogledu rješavanja socijalnih problema. A tu spadaju ekscesi pod uticajem alkohola, seksualno uznemiravanje djevojaka te šikaniranje pripadnika manjina. Osim toga se kritizira i njegov životni stil. Tako je on navodno zahvaljujući privatnim donacijama, tri milijuna dolara uložio u renoviranje je svoje kuće, dok je u isto vrijeme univerzitet je morao otpustiti zaposlene zbog nedostatka novca. A pikantna je i informacija da je za svoju kancelariju kupio aparat za kavu koji je koštao 30.000 dolara.

Jim Yong Kim bi, ako je vjerovati tradiciji da na čelu Svjetske banke uvijek sjedi Amerikanac, trebao od Roberta Zoellicka preuzti dužnost 30. lipnja kada ovom financijskom i privrednom stručnjaku istekne mandat. Odluka se očekuje sredinom travnja, a za mjesto šefa Svjetske banke u igri su još ministar financija Nigerije Ngozi Okonjo Ivela te bivši kolumbijanski ministar financija Jose Antonio Okampo.

Deutsche Welle

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.