Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Dragutin Ranogajec: 2/3 obrtnika već sad osjeća posljedice pandemije!

Hrvatska obrtnička komora (HOK) provodi anketu o posljedicama koje pandemija korona virusa ima na obrtništvo u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) provodi anketu o posljedicama koje pandemija korona virusa ima na obrtništvo u Republici Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec: „Negativan učinak na ostvarene prihode iskazalo je gotovo 2/3 anketiranih obrtnika od kojih gotovo 35% već bilježi smanjenje prihoda veće od 30% što se pokazalo kao najveći problem u poslovanju obrtnika izazvan pandemijom. Nadalje, slijede problemi poput obveze isplate neto plaća, poreza i doprinosa za radnike koji ne rade u uobičajenom opsegu, zatim nedostatak sirovina, materijala i robe, nemogućnost poslovanja u pandemijom najjače pogođenim zemljama i područjima te otežanost transporta“.

Hrvatska obrtnička komora, u ime svojih članova, Vladi Republike Hrvatske ponovo predlaže mjere za ublažavanje posljedica nastalih uslijed pandemije:

 • nekažnjavanje za nepravodobno plaćanje i neobračunavanje zatezne kamate od strane Porezne uprave za sva javna davanja
 • osnivanje interventnog fonda za pomoć (pružanje subvencija) poduzetnicima
 • uvođenje novih mjera za očuvanje radnih mjesta (smanjenje doprinosa, „izvanredna“ preraspodjela radnog vremena i slično)
 • smanjenje visine naknada, produljenje roka uplate, nekažnjavanje i neobračunavanje zatezne kamate za davanja jedinicama lokalne samouprave (komunalna naknada, porez na potrošnju, vodna naknada, naknada za korištenje javnih površina, prirez)
 • zahtjev da se bolovanje djelatnika koji su u samoizolaciji/ karanteni zbog obavljanja radnih zadaća smatra ozljedom na radu (100% naknade plaće na teret HZZO)
 • solidarnost poslovnih banaka i leasing društava u pogledu rokova naplate i neobračunavanja kamata za zakašnjela plaćanja
 • produljenje roka uplate PDV-a za 60 dana
 • solidarnost poduzetnika u pogledu rokova naplate i neobračunavanje kamata za zakašnjela plaćanja
 • nekažnjavanje i neobračunavanje zatezne kamate od strane jedinica lokalne samouprave za nepravovremeno plaćanje troškova poreza na potrošnju
 • nove programe kredita poslovnih banaka, HBOR-a i HAMAG BICRO-a za krizna obrtna sredstva
 • povećanje popusta za ENC.

 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, naglasio je: „Temeljem rezultata provedene ankete, izdvojili smo gore navedene mjere koje su obrtnici istaknuli kao najpotrebnije. Uz ove mjere, potrebno je još svakako uvesti mjeru za izmjenu ugovorenih uvjeta za provedbu odobrenih projekata sufinanciranih iz EU sredstava, državnog ili lokalnog proračuna, u pogledu rokova i ostvarivanja indikatora, kako bi se izbjegle financijske korekcije i opasnost povrata sredstava“.

Kompletan prikaz prikupljenih podataka nalazi se na 11-671-1481_1-135-2020_Anketa COVID-19 – HOK.

Anketu će HOK nastaviti provoditi na svojoj internetskoj stranici www.hok.hr te poziva sve obrtnike da ispune anketu, kako bi zahtjeve prema nadležnim institucijama što ispravnije artikulirali sukladno stvarnom stanju.

 

Pročitajte još:

Financije

Gotovo 70.000 subjekata koji zapošljavaju 225.000 zaposlenika značajnije je pogođeno pandemijom koronavirusa.

Komentari

Unatoč tome što su nam mjere za suzbijanje epidemije među blažima u Europi, epidemija koronavirusa je snažno utjecala na većinu grana u gospodarstvu, posebice...

Izdvojeno

Više od trećine ispitanika iz Hrvatske (36%) boji se da bi mogli ostati bez posla uslijed krize izazvane pandemijom.

Komentari

Kako regulirati različite internetske platforme, a ne narušiti slobodu govora i izražavanja pitanje je na koje se još uvijek traži zadovoljavajući odgovor.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.