Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Država dug Jadrana od 300 milijuna kuna pretvara u vlasnički dio

U temeljni kapital unijet će autokamp Selce i turističko naselje Kačjak, procijenjene na oko 122 milijuna kuna. To je temelj nacrta stečajnog plana Jadrana koji je na Trgovačkom sudu u Rijeci predala stečajna upraviteljica Marija Ružić

U temeljni kapital unijet će autokamp Selce i turističko naselje Kačjak, procijenjene na oko 122 milijuna kuna. To je temelj nacrta stečajnog plana Jadrana koji je na Trgovačkom sudu u Rijeci predala stečajna upraviteljica Marija Ružić

Država će oko 300 milijuna kuna potraživanja od crikveničkog hotelsko-turističkog poduzeća Jadrana d.d. u stečaju pretvoriti u vlasničke udjele, a u temeljni kapital unijet će autokamp Selce i turističko naselje Kačjak, procijenjene na oko 122 milijuna kuna, temelj je nacrta stečajnog plana Jadrana koji je na Trgovačkom sudu u Rijeci predala stečajna upraviteljica Marija Ružić.

Kako je navela, na osnovi tog nacrta izrađuje se i stečajni plan, kao i na temelju prije nekoliko dana potpisanog sporazuma o uređenju međusobnih odnosa Vlade i Jadrana.

Tim sporazumom detaljnije su uređeni odnosi između Jadrana, Ministarstva financija i AUDIO-a i u njemu se, na osnovi Vladine odluke iz srpnja prošle godine, potvrđuje da će država svoja potraživanja pretvoriti u vlasničke udjele, da se odriče prava na odvojeno namirenje te da će imovinom koja nije ušla u pretvorbu povećati temeljni kapital tvrtke.

Ukupna dugovanja Jadrana su oko 500 milijuna kuna, a procjenjena vrijednost imovine, bez uračunate dokapitalizacije nekretninama, je manja od te sume.

Sadašnji i bivši radnici, njih oko 800, potražuju oko 70 milijuna kuna, a po riječima stečajne upraviteljice, njima bi se 50 posto tražbina isplatilo tijekom pet godina u novcu, a za preostali dio punudilo bi im se također pretvaranje potraživanja u vlasničke udjele.

S poslovnim bankama vjerovnicima još se pregovara, a pretvaranje potraživanja u vlasničke udjele ponudilo bi se i ostalim vjerovnicima, njih oko stotinu, uglavnom dobavljača.

Jadran je u stečaju od polovice 2010. nakon višegodišnje agonije i nekoliko propalih pokušaja sanacija i preustroja tvrtke. Dio imovine prodan je prije stečaja, a ako stečajni plan ne uspije izgledna je daljnja prodaja imovine, odnosno hotela u vlasništvu te tvrtke.

U pripremu turističke sezone i uređenje objekata Jadran ove godine ulaže oko sedam milijuna kuna, a od sezone očekuje prihod od oko 60 milijuna kuna i pozitivno poslovanje, kao i prošle godine.

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Više od stotinu srednjih ugostiteljskih i turističkih škola diljem Hrvatske ima priliku sudjelovati u programu Raise the Bar Youth, čiji je cilj unaprijediti vještine...

Lifestyle

Na otvorenju Mövenpicka Zagreb, koji je dio Accor grupacije, imali smo priliku upoznati njihovu šarmantnu menadžericu Anne Wahl-Pozeg koja je 2020. bila među top...

Turizam

Otvaranje prvog Mövenpicka u Zagrebu rezultat je uspješne suradnje Accor Grupe i tvrtke MPPD, koja će 2024. otvoriti i Mövenpick Split.

Financije

Ulaganje u zlato sve je popularniji oblik štednje, a glavni razlog za to je prinos kojeg investicijsko zlato nosi u dugom roku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.