Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Državni zavod za statistiku: BDP u 2009. realno manji za 5,8 posto

Hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) u 2009. godini realno manji za 5,8 posto u odnosu na 2008. godinu, prva je procjena koju je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) u 2009. godini realno manji za 5,8 posto u odnosu na 2008. godinu, prva je procjena koju je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Po raspoloživim statističkim podacima za zadnjih 15-ak godina, zadnji je put pad BDP na godišnjoj razini zabilježen 1999. godine i tada je pad iznosio 1,5 posto.

U 2008. godini pak BDP je realno porastao za 2,4 posto u odnosu na godinu prije.

Po prvim procjenama tromjesečnog BDP-a koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, u četvrtom je tromjesečju 2009. godine BDP realno manji za 4,4 posto u odnosu na isto tromjesečje 2008. godine.

To je daljnje usporavanje pada tromjesečnog BDP-a s obzirom da je BDP u prvom kvartalu 2009. na godišnjoj razini realno pao za 6,7 posto, u drugom za 6,3 posto, pad je u trećem tromjesečju usporen na 5,7 posto, a u četvrtom tromjesečju na 4,4 posto.

Konačni podaci o lanjskom BDP koncem ožujka

DZS je danas objavio prvu procjenu, a iz Zavoda najavljuju da će potpuno priopćenje o procjeni tromjesečnog BDP-a za četvrto tromjesečje prošle godine biti objavljeno 26. ožujka.

Prva procjena, napominju statističari, može se razlikovati od podataka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja “Procjena tromjesečnog obračuna BDP-a za četvrto tromjesečje” koje će se objaviti krajem ožujka.

Po statističkim podacima za prva tri tromjesečja na pad BDP-a u prošloj je godini najviše utjecao pad osobne potrošnje te pad bruto investicija u fiksni kapital.

Napisao

Pročitajte još:

Komunikacija

Za nekoliko dana počinje popularni festival tržišnog komuniciranja!

Lifestyle

U postpandemijskom razdoblju, 40% kompanija u Hrvatskoj prigrlilo je praksu hibridnog načina rada - kombinacije rada od kuće i iz ureda, a više od...

Lifestyle

Luksuzni predmeti mogu biti simbol uspjeha, ali ne smiju biti jedino mjerilo!

Industrija

Algebra LAB okupio renomirane predstavnike poduzetničke i znanstvene zajednice u žiriju koji ocjenjuje najbolje studentske digitalne projekte u financijskoj industriji i industriji osiguranja.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.