Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

ECB spremna pomoći pri uvođenju poreza na financijske transakcije

“Spremni smo konstruktivno surađivati s vladama i Europskom komisijom kako bismo bili sigurni da porez neće negativno utjecati na financijsku stabilnost”, kazao je član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure

"Spremni smo konstruktivno surađivati s vladama i Europskom komisijom kako bismo bili sigurni da porez neće negativno utjecati na financijsku stabilnost", kazao je član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure

Europska središnja banka spremna je pomoći pri uvođenju planiranog europskog poreza na financijske transakcije kako se ne bi destabilizirao financijska tržišta, izjavio je danas za Financial Times jedan bančin dužnosnik.

Skupina od 11 zemalja Europske unije, uključujući Njemačku, odlučila je u siječnju da će oporezivati transakcije na financijskim tržištima. Nadaju se da će odgovarajući porez biti uveden u siječnju iduće godine i da će pokriti dio troškova koji je prouzročila financijska kriza.

“Spremni smo konstruktivno surađivati s vladama i Europskom komisijom kako bismo bili sigurni da porez neće negativno utjecati na financijsku stabilnost”, kazao je član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure za ugledni londonski financijski dnevnik.

Iako ECB nije javno komentirao taj porez, guverner njemačke središnje banke i član upravnog vijeća ECB-a Jens Weidmann upozorio je prošlog mjeseca da bi njegovo uvođenje moglo imati neočekivane negativne implikacije po monetarnu politiku.

Prema aktualnom prijedlogu, porez bi obuhvaćao takozvane repo transakcije, odnosno kupoprodaje vrijednosnih papira uz unaprijed dogovorenu obvezu povratne kupoprodaje na dogovoreni dan.

Tržište repo ugovora igra pak središnju ulogu u poravnanju likvidnosti među komercijalnim bankama, podsjetio je njemački guverner.

“Ne bude li ono dobro funkcioniralo, transakcije će se preusmjeravati na eurosustav (europski sustav središnjih banaka) pa će središnje banke i dalje biti intenzivno uključene u poravnanje likvidnosti među bankama iako je kriza odavno završila”, upozorio je Weidmann.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.