Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komunikacija

Neovisno o tome rade li od kuće ili iz ureda, svi zaposleni trebaju plaćati jednak porez

Gotovo dvije trećine građana (62%) smatra da svi zaposleni trebaju plaćati isti porez, bez obzira rade li od kuće ili ne u ovoj situaciji.

Ekonomisti Deutsche Banke nedavno su podigli manju medijsku buru uputivši u javni prostor prijedlog dodatnog oporezivanja plaća zaposlenika koji odluče raditi od kuće.

Tzv. ”porez na privilegiranost” bi plaćali poslodavci, a generirani prihod bio bi isplaćen ljudima koji svoje poslove ne mogu obavljati od doma, poručuju analitičari banke.

Mjeru opravdavaju time da je to jedino pošteno rješenje, jer oni koji rade od kuće štede novac i ne doprinose sustavu na jednak način kao što to čine oni koji svakodnevno napuštaju svoj dom kako bi otišli na posao.

A što o ideji oporezivanja onih koji rade na daljinu misle naši sugrađani, provjerio je portal MojPosao kroz anketu u kojoj je sudjelovalo više od 950 ispitanika.

‘Rad je rad i porez za sve treba biti isti’

Gotovo dvije trećine građana (62%) smatra da svi zaposleni trebaju plaćati isti porez, bez obzira rade li od kuće ili ne u ovoj situaciji. Kako poručuju, porez na dohodak se plaća sukladno obavljenom poslu i ne bi trebalo biti važno gdje se taj posao obavlja. Također, naglašavaju da su zaposlenici prelaskom na rad od kuće dobili neke nove troškove koje prije nisu imali, kao što su povećana potrošnja struje, grijanja, vode, interneta.

Izdvajamo neke od komentara sudionika ankete:

„Kakve veze ima porez na dohodak s mjestom rada? Pa zaposlenici koji rade od kuće štede tvrtki najam poslovnog prostora i sve režije. I još ne dobiju niti naknadu za prijevoz.“

„Ne kužim tu ljubomoru na druge ljude i pitanje tko će kome nabiti veći porez. Iako ne radim od kuće, onima koji rade takve mogućnosti nisu pale s neba nego su ih sami stvorili.“

„Da li se radi od kuće, u uredu ili na Marsu, rad je rad i za sve treba biti isti porez.“

Neki predlažu i manji porez za rad od kuće

Svaki četvrti ispitanik (25%) poručuje kako uslijed rada od kuće zaposlenicima rastu troškovi režija, zbog čega ne samo da ih se nipošto ne smije dodatno oporezivati, već je, napominju, takav oblik rada potrebno porezno rasteretiti.

„Rad od kuće zahtijeva više trošenja vlastitih resursa – voda, grijanje, struja. Smatram da je pošteno smanjiti porez na dohodak da se pokrije novi trošak.“

„Računi režija su znatno narasli, a poslodavac ne isplaćuje nikakav dodatak na plaću. S druge strane, uštedio je na plaćanju naknade za prijevoz.“

S druge strane, ima i onih koji smatraju da bi zaposlenici koji rade od doma doista trebali plaćati veći porez na dohodak (13%). Kako poručuju, radom od kuće zaposlenici manje troše i ne doprinose razvoju ekonomije, a osim toga štede i na mnogim drugim stvarima kao što su javni prijevoz ili gorivo za automobil.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.