Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EIB: prioritet nam je Hrvatsku pripremiti za fondove EU-a

Potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Wilhelm Molterer izvijestio je na današnjem brifingu za novinare da će prioritet EIB-a u Hrvatskoj u nadolazećem razdoblju biti pomoć u pripremi Hrvatske za korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova EU-a. Budući da su ti fondovi uglavnom namijenjeni unapređenju infrastrukture i javnog sektora, EIB će uglavnom surađivati s javnim sektorom, ali ostaje otvoren i za privatne inicijative, rekao je Molterer…

Potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Wilhelm Molterer izvijestio je na današnjem brifingu za novinare da će prioritet EIB-a u Hrvatskoj u nadolazećem razdoblju biti pomoć u pripremi Hrvatske za korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova EU-a. Budući da su ti fondovi uglavnom namijenjeni unapređenju infrastrukture i javnog sektora, EIB će uglavnom surađivati s javnim sektorom, ali ostaje otvoren i za privatne inicijative, rekao je Molterer...

Jedan od glavnih područja ulaganja EIB-a bit će, kako je rekao, autoceste, a očekuju se i investicije u željezničku infrastrukturu.

Molterer kaže da ima pozitivna iskustva u Hrvatskoj u kojoj je, kaže, naišao na profesionalan pristup i suradnju.

Odobreni zajmovi u visini 85 mil. eura

Potpredsjednik EIB-a izvijestio je o dva zajma koje je EIB upravo odobrio. Riječ je o zajmu Hrvatskim autocestama od 60 milijuna eura te za komunalnu infrastrukturu u priobalju vrijednom 25 milijuna eura.

Zajam HAC-u koristit će se za financiranje dovršetka koridora Vc, koji se sastoji od izgradnje hrvatskog dijela autoceste u dužini od 12,5 kilometara uz sjevernu i južnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Riječ je o sjevernoj dionici, dužine 3,5 kilometara, od čvora Sredanci do Svilaja (granica BiH), uključujući most preko Save te južnoj dionici, dužine 9 kilometara, od čvora Ploče do granice BiH, uključujući granični prijelaz Metković.

Popis općina koje će sudjelovati

Zajmom od 25 milijuna eura financirat će se obnova i unapređenje osnovne infrastrukture gradova i općina u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-naretvanskoj županiji u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

Molterer nije izvijestio o pojedinostima i uvjetima odobravanja zajmova, ali je istaknuo da su uvjeti identični onima za članice EU-a.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.