Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Veliki gospodarski i društveni značaj ugradnje dizala u zgrade

Radi se o mjeri velikog i društvenog i gospodarskog značaja, a inicijativu su pokrenuli HGK, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske.

U okviru aktualnog poziva „Energetska obnova višestambenih zgrada“ Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine moguće je i sufinancirati ugradnju dizala, čime se omogućava neovisan pristup, kretanje i korištenje prostora osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Radi se o mjeri velikog i društvenog i gospodarskog značaja, a inicijativu su pokrenuli HGK, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske.

Tajnik Hrvatske udruge za dizala Zdravko Čizmar pojasnio je značaj mjere. „Uz 511.000 teže pokretljivih te oko 650.000 domaćinstava u građevinama s kolektivnim stanovanjem postavlja se pitanje rješenja situacije veće pokretljivosti za umirovljenike i teže pokretljive osobe koje trebaju koristiti unutrašnji transport u zgradama,“ kaže Čizmar.

U smislu provedbe mjere i relevantnog Pravilnika o pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti iz Ministarstva ističu da je na njihovim stranicama dostupno pojašnjenje za građane i projektante. Pravilnik u svojim prijelaznim odredbama, u članku 58., omogućava da se u starijim zgradama ne moraju ispuniti svi propisani tehnički uvjeti za dizala.

„Bitno je da se ispuni većina uvjeta i da projektant u glavnom projektu opravda razlog neispunjavanja nekog od propisanih uvjeta te dokaže da to odstupanje nije narušilo sigurnost i svrhu dizala. Radi se o propisanoj mogućnosti odstupanja koja neće utjecati na priznavanje sredstava uz poštivanje drugih propisanih uvjeta i procedura,“ napominje državni tajnik Željko Uhlir.

Iz HUDIZ-a i iz Koordinacijskoga odbora društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske također pojašnjavaju da se mogu ugrađivati dizala manjih dimenzija, odnosno da u Pravilniku ne postoji prepreka da se u zgradu koja se rekonstruira ne ugrađuje dizalo drugačijih dimenzija od propisanih ako se dimenzije propisane Pravilnikom primjenjuju u najvećoj mogućoj mjeri, što projektant dokazuje tehničkim rješenjima u glavnom projektu.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj istaknula je i da je ovo odličan primjer politika EU u službi gospodarskog razvoja. „Uz socijalnu komponentu, ovo je značajno i za tvrtke koje se bave proizvodnjom dizala i za građevinare koji će ih ugrađivati. Anketirali smo 16.000 predstavnika stanara u zgradama sa četiri ili više katova bez dizala i njih 10.500 je iskazalo interes za ugradnju. Tako da je ovo odličan korak u pravom smjeru i rezultat kontinuiranog rada i zalaganja svih u inicijativi ,“ istaknula je Čagalj.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.