Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Veliki gospodarski i društveni značaj ugradnje dizala u zgrade

Radi se o mjeri velikog i društvenog i gospodarskog značaja, a inicijativu su pokrenuli HGK, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske.

U okviru aktualnog poziva „Energetska obnova višestambenih zgrada“ Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine moguće je i sufinancirati ugradnju dizala, čime se omogućava neovisan pristup, kretanje i korištenje prostora osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Radi se o mjeri velikog i društvenog i gospodarskog značaja, a inicijativu su pokrenuli HGK, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske.

Tajnik Hrvatske udruge za dizala Zdravko Čizmar pojasnio je značaj mjere. „Uz 511.000 teže pokretljivih te oko 650.000 domaćinstava u građevinama s kolektivnim stanovanjem postavlja se pitanje rješenja situacije veće pokretljivosti za umirovljenike i teže pokretljive osobe koje trebaju koristiti unutrašnji transport u zgradama,“ kaže Čizmar.

U smislu provedbe mjere i relevantnog Pravilnika o pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti iz Ministarstva ističu da je na njihovim stranicama dostupno pojašnjenje za građane i projektante. Pravilnik u svojim prijelaznim odredbama, u članku 58., omogućava da se u starijim zgradama ne moraju ispuniti svi propisani tehnički uvjeti za dizala.

„Bitno je da se ispuni većina uvjeta i da projektant u glavnom projektu opravda razlog neispunjavanja nekog od propisanih uvjeta te dokaže da to odstupanje nije narušilo sigurnost i svrhu dizala. Radi se o propisanoj mogućnosti odstupanja koja neće utjecati na priznavanje sredstava uz poštivanje drugih propisanih uvjeta i procedura,“ napominje državni tajnik Željko Uhlir.

Iz HUDIZ-a i iz Koordinacijskoga odbora društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske također pojašnjavaju da se mogu ugrađivati dizala manjih dimenzija, odnosno da u Pravilniku ne postoji prepreka da se u zgradu koja se rekonstruira ne ugrađuje dizalo drugačijih dimenzija od propisanih ako se dimenzije propisane Pravilnikom primjenjuju u najvećoj mogućoj mjeri, što projektant dokazuje tehničkim rješenjima u glavnom projektu.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj istaknula je i da je ovo odličan primjer politika EU u službi gospodarskog razvoja. „Uz socijalnu komponentu, ovo je značajno i za tvrtke koje se bave proizvodnjom dizala i za građevinare koji će ih ugrađivati. Anketirali smo 16.000 predstavnika stanara u zgradama sa četiri ili više katova bez dizala i njih 10.500 je iskazalo interes za ugradnju. Tako da je ovo odličan korak u pravom smjeru i rezultat kontinuiranog rada i zalaganja svih u inicijativi ,“ istaknula je Čagalj.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.