Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

EK bi financijskoj industriji mogla uvesti naknadu za poslove nadzora

Europski regulatori za financijska tržišta, banke i osiguravatelje mogli bi se financirati izravnom naknadom koju bi plaćao sam sektor za financijske usluge, sugeriraju autori nacrta europske regulative.

Europski regulatori za financijska tržišta, banke i osiguravatelje mogli bi se financirati izravnom naknadom koju bi plaćao sam sektor za financijske usluge, sugeriraju autori nacrta europske regulative.

Europska komisija odlučila je preispitati moduse financiranja tri regulatorna tijela koja je osnovala 2011. kako bi osigurala ujednačenu reviziju banaka, tržišta i osiguravatelja u EU.

Trenutno 60 posto tereta financiranja Europske agencije za vrijednosnice i tržišta (ESMA), Europske agencije za banke (EBA) i Europske agencije za mirovinsko i invalidsko osiguranje (EIOPA) snose regulatori država članica a ostatak se izdvaja iz središnjeg europskog proračuna.

“S obzirom na ograničenja EU-a i proračuna zemalja članica, Komisija smatra da bi trebalo planirati reviziju postojećeg sustava financiranja, kojom bi se u idealnom slučaju ukinuli doprinosi EU-a i zemalja članica”, stoji u nacrtu dokumenta EK koji je na uvid dobio Reuters.

“Zato će Komisija pokrenuti pripreme, kako bi se utvrdilo pod kojim bi uvjetima i dodatnim koracima regulatorne agencije mogao u cijelosti financirati sam sektor financijskih usluga”, dodaje se.

Revizija bi trebala razmotriti i mogućnosti proširenja njihovih ovlasti, primjerice na kontrolu poštivanja računovodstvenih propisa, nadzor “sivog bankovnog sustava” i izravni nadzor integriranih tržišnih infrastruktura poput klirinških kuća.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.